Update, 31 august 2023, ora 19:20

Consiliul Local Pitești a aprobat, cu puțin timp în urmă, proiectul de hotărâre în vederea amenajării a 160,7 hectare din Pădurea Trivale ca pădure-parc. „Împotrivă” au votat toți consilierii USR și o parte dintre consilierii PNL. „Pentru” s-au exprimat toți pesediștii, Gelu Tofan, Ana Stan (ambii cu decizii de excludere din PNL), Tiberiu Irimia (PNL) și consilierii PMP Dănuț Dinu și Sorina Marilena Coman.

Prezenți la ședință, parlamentarii de Argeș Narcis Mircescu (USR), Ionuț Moșteanu (USR) și Dan Bica (PNL) au adus argumente în favoarea ideii de arie naturală protejată. Parlamentarii au avertizat că, odată adoptat, proiectul pus în dezbatere va zădărnici vechiul demers pentru declararea Pădurii Trivale ca arie naturală protejată pe toată suprafața de 335 de hectare pe care statul o mai deține în Pitești.

Senatorul Narcis Mircescu a reiterat propunerea USR de organizare a unui referendum local la care piteștenii să se pronunțe pentru una dintre cele două variante.

În ciuda argumentelor aduse de cei trei, dar și de viceprimarul USR Mihai Mihăilescu și de consilierii locali PNL Mihai Coteț, Sorin Apostoliceanu și Răzvan Șerbănoiu, majoritatea formată din pesediști și apropiați ai PSD-ului și ai primarului Cristian Gentea (de la PNL și PMP) au aprobat prin vot proiectul.

Amintim că astăzi în Piața Primăriei s-a desfășurat și un protest împotriva proiectului, proiect ulterior aprobat în Consiliul Local Pitești (aici amănunte).

Update, 28 august 2023, ora 22:45

Cele 153 de hectare propuse pentru a fi transformate în pădure-parc sunt, de fapt… 160,7. Inițiatorii au luat în calcul măsurători mai vechi. Măsurătorile actualizate arată că suprafața vizată are, în realitate, 160 de hectare.

Știrea inițială, 28 august 2023, ora 16:05

Demersul pentru declararea Pădurii Trivale pe o suprafață de aproape 395 de hectare în Pitești și pe alte zeci de hectare în comuna Moșoaia drept rezervație naturală cu regim de arie naturală protejată (ferită astfel de orice intervenție a omului, inclusiv de rechinii imobiliari) primește o lovitură puternică.

Majoritatea din Consiliul Local formată din pesediști și apropiați ai PSD și ai primarului Cristian Gentea (de la PNL și PMP) propun un proiect care, odată ce va fi votat, va călca în picioare demersul, oricum tergiversat de ani de zile, de instituire a statutului de arie naturală protejată pentru toate cele 335 de hectare aflate în domeniul public al statului.

Inițiatorii (printre care se numără viceprimarul Gelu Tofan, fostul primar Cornel Ionică, Dumitru Tudosoiu și consilierul local PNL Tiberiu Irimia) propun ca 153 de hectare din Pădurea Trivale să fie trecute de la stat și din administrarea Romsilva în domeniul public al Piteștiului și în administrarea Consiliului Local Pitești pentru transformarea lor în pădure… parc.

Proiect de hotărâre inițiat de consilierii locali Bănică Iuliu-Radu, Coman Sorina Marilena, Costescu Cătălin, Dinu Dănuț, Dumitrescu Dan-Mihai, Ionică Constantin-Cornel, Irimia Tiberiu-Gabriel, Matei Ion, Stan Ana, Șerb Dragoș-Andrei, Tofan Gelu, Tudorache Robert-Iulian, Tudosoiu Dumitru privind aprobarea solicitării de trecere a unor suprafețe de fond forestier situate în UP II Trivale din domeniul public al statului şi din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva în domeniul public al municipiului Pitești și administrarea Consiliului Local al Municipiului Pitești, în scopul realizării amenajărilor necesare pentru realizarea unei păduri-parc”.

Potrivit proiectului, „Municipiul Pitești intenționează să preia o suprafață de aproximativ 153 de hectare din domeniul public al statului în vederea amenajării unei păduri-parc care să funcționeze ca zonă de agrement și recreere în natură.

Investițiile asupra pădurii vor fi minimale și vor avea doar scopul de a îmbunătăți experiența celor care o vor frecventa, fără a deranja în vreun fel ecosistemul.

Dimpotrivă, printr-un management integrat îmbunătățit, se urmărește conservarea biodiversității, în paralel cu creșterea calității vieții pentru locuitorii municipiului”.

De asemenea, inițiatorii motivează că există deja o cerere de finanțare pentru obținerea de bani europeni în vederea extinderii și reabilitării zonei de agrement Parc Trivale, demers inițiat cu ani în urmă de municipalitatea Pitești împreună cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia: „Lucrările propuse în cadrul acestui proiect vizează amenajarea și reconfigurarea spațiu public prin amenajarea spațiilor verzi, crearea de facilități pentru recreere pe terenurile amenajate, instalarea de Wi-Fi și sisteme de supraveghere video, dotarea cu mobilier urban, reabilitarea rețelelor de utilități publice, realizarea unui sistem de irigații, modernizarea sistemului de iluminat, reabilitare poduri și podețe, amenajare pârău și lac, realizare piste biciclete, realizare poartă tematic acces”.

Proiectul, care are mari șanse să fie aprobat, va fi supus dezbaterii și votului în ședința ordinară în plen de joi, 31 august 2023, a Consiliului Local Pitești.

Amintim că cei care vor ca Pădurea Trivale să devină arie naturală protejată pe toate cele de 395 de hectare aflate în domeniul public al statului, de la USR și majoritatea de la PNL, atrag atenția că transformarea în pădure-parc ar lăsa în continuare suprafețele respective expuse rechinilor imobiliari și defrișărilor, în ciuda asigurărilor că „investițiile asupra pădurii vor fi minimale”.

Pentru cei care nu știu, declararea Pădurii Trivale ca arie naturală protejată este un demers inițiat în 2010 de către prefectul de atunci al județului Argeș, Gheorghe Davidescu.

Ne puteți citi și pe pagina noastră de Facebook și în grupul de socializare Pitesti24.ro. De asemenea, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.  

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Administrație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *