Update, 26 octombrie 2023, ora 17:00

Din cauza votului împotrivă al consilierilor locali de la PSD și al aliaților lor, propunerea de organizare a unui referendum pe tema Pădurii Trivale arie naturală protejată sau pădure-parc a fost respinsă cu puțin timp în urmă.

Majoritatea care a respins proiectul a motivat că un referendum pe această temă nu este oportun acum, până când justiția nu se va pronunța în privința contestației făcute de prefect (vezi detalii mai jos).

De asemenea, majoritatea a argumentat că în proiect nu este prevăzut un raport cu privire la cheltuielile necesare pentru organizarea referendumului.

Ambele motivații au fost prezentate de Ana Stan (consilier local care a trădat PNL), prima dintre acestea fiind susținută și de Dumitru Tudosoiu (PSD).

Cel mai vehement împotrivă a fost Tiberiu Irimia, și el încă membru PNL doar formal. Irimia i-a acuzat pe inițiatori că manipulează și că lansează minciuni atunci când spun că Pădurea Trivale va cădea pradă rechinilor imobiliari și betoanelor dacă nu va fi declarată arie naturală protejată de interes național.

La rândul său, Robert Tudorache (PSD) a afirmat că piteștenii ar vota în necunoștință de cauză, nefiind cu adevărat informați asupra temei referendumului propus.

Dezbaterea s-a transformat în scandal, Mihai Coteț (PNL) și Dumitru Tudosoiu (PSD) având un schimb dur de replici. „Le este frică să ceară părerea piteștenilor!”, a acuzat Coteț.

„Îmi pare rău să aud opinia unui coleg care spune că piteștenii nu își pot da cu părerea asupra unui subiect. Problema e simplă: vrem să-i consultăm pe piteșteni sau nu vrem?”, i-a replicat Mihai Mihăilescu (USR) pesedistului Robert Tudorache.

Știrea inițială, 25 octombrie 2023, ora 20:00

Un proiect de hotărâre în vederea organizării în Pitești a unui referendum pentru Pădurea Trivale se află pe ordinea de zi a ședinței de joi, 26 octombrie 2023, a Consiliului Local (CL).

Proiectul a fost inițiat de consilierii locali USR Mihai Mihăilescu, Darius-Sebastian Nedelcu, Manuela-Elena Dovleac, Claudia-Violeta German, Ionuț Gherase și Virgil-Dumitru Chivu și liberalii Cătălina Dumitrașcu, Sorin Apostoliceanu, Mihai Coteț și Răzvan-Ionuț Șerbănoiu.

Inițiatorii propun ca referendumul local să fie organizat duminică, 10 decembrie 2023, și să aibă două întrebări:

1.Sunteți de acord ca Pădurea Trivale, aflată pe raza administrativ-teritorială a municipiului Pitești, să fie declarată arie protejată de interes național?

2.Sunteți de acord ca Pădurea Trivale, aflată pe raza administrativ-teritorială a municipiului Pitești, să fie declarată pădure-parc?

La sfârșitul lunii august USR Pitești a cerut public în premieră organizarea acestui referendum (aici amănunte). Inițiativei USR i s-au alăturat și consilierii de la PNL. Împreună, au depus acum acest proiect de hotărâre.

Decizia de organizare a referendumului depinde, însă, de votul majorității din CL Pitești, majoritate care este deținută de pesediști și aliații lor (consilierii care au trădat PNL – Gelu Tofan, Ana Stan și Tiberiu Irimia – și reprezentanții PMP – Dănuț Dinu și Sorina Coman).

În prezent, soarta Pădurii Trivale este pe stand-by. Prefectul de Argeș, Radu Perianu, a atacat la Tribunal Hotărârea Consiliului Local Pitești (luată de pesediști și aliații lor, care dețin majoritatea) prin care demersul de declarare a Pădurii Trivale ca arie naturală protejată era făcut praf și pulbere, în favoarea idee de pădure-parc. Prefectul a atacat Hotărârea pe motiv de nelegalitate (aici subiectul pe larg). Până ce justiția se va pronunța, Hotărârea CL este suspendată.

Ne puteți citi și pe pagina noastră de Facebook și în grupul de socializare Pitesti24.ro. De asemenea, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.  

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Pitesti24.ro
Mai multe în Administrație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *