Începând din luna noiembrie 2023, dr. Bianca Socol, medic specialist pneumologie, se va alătura echipei Centrului Medical Medicover Pitești – Doctor Luca. Programul de consultații va fi în fiecare sâmbătă.

Pacienții se pot programa de acum, sunând la numărul de telefon 0248/222282.

Serviciile medicale oferite de dr. Bianca Socol:

-consultație pneumologie;

-spirometrie;

-spirometrie cu test bronhodilatator;

-peak-flowmetrie.

Dr. Bianca Socol are o vastă experiență profesională și multiple participări la cursuri și workshop-uri de profil.

Când ai nevoie de o consultație la pneumologie

Ai nevoie de o consultație la un pneumolog atunci când experimentezi probleme de sănătate legate de plămâni sau sistemul respirator. Iată câteva situații în care ar putea fi necesară o consultație pneumologică:

-tuse persistentă. Dacă ai o tuse care persistă timp de mai multe săptămâni sau care se agravează, ar trebui să consulți un pneumolog, pentru a exclude sau a trata afecțiuni pulmonare cum ar fi astmul, bronșita sau chiar cancerul pulmonar;

-dificultăți de respirație. Dacă ai dificultăți de respirație, scurtarea respirației sau senzație de sufocare, un pneumolog te poate ajuta să afli cauza și îți poate recomanda un tratament adecvat;

-durere toracică. Dacă ai dureri în zona pieptului, care pot fi legate de plămâni sau de inimă, un pneumolog poate efectua investigații pentru a determina cauza și a recomanda tratamentul necesar;

-tuse cu sânge. Dacă expectorezi sânge sau spută cu urme de sânge, este important să consulți un specialist pentru a evalua sursa sângerării și pentru a stabili diagnosticul și tratamentul potrivit;

-afecțiuni cronice ale plămânilor. Dacă ai deja o afecțiune cronică a plămânilor, cum ar fi astmul, bronșita cronică sau boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), este recomandat să faci consultații regulate la un pneumolog, pentru gestionarea și monitorizarea afecțiunii;

-evaluare preoperatorie. În unele cazuri se pot cere consultații pneumologice înainte de intervenții chirurgicale majore, pentru a evalua starea sistemului respirator și pentru a pregăti pacientul pentru anestezie;

-investigarea tulburărilor de somn. Dacă ai probleme cu somnul, cum ar fi sforăitul excesiv sau apneea în somn, un pneumolog poate fi implicat în evaluarea și tratamentul acestor tulburări.

Este important să consulți un medic pneumolog atunci când ai simptome sau probleme respiratorii, pentru a primi evaluarea și tratamentul adecvat.

Ce sunt spirometria cu test bronhodilatator și peak-flowmetria

Spirometria este un test de funcție pulmonară utilizat pentru a măsura cantitatea și viteza aerului pe care o persoană o poate expira din plămâni într-un timp dat. Acest test este folosit pentru diagnosticarea și monitorizarea afecțiunilor pulmonare, cum ar fi astmul și boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC).

Spirometria cu test bronhodilatator implică efectuarea unui test spirometric inițial, urmat de administrarea unui medicament bronhodilatator (de obicei, un inhalator) și apoi repetarea testului spirometric, pentru a evalua răspunsul sistemului respirator la bronhodilatator. Acest lucru ajută la a determina dacă o persoană are o obstrucție reversibilă a căilor respiratorii, ceea ce poate sugera astmul sau alte afecțiuni respiratorii.

Peak-flowmetria este un test simplu utilizat pentru a măsura viteza maximă a expirării de aer din plămâni în timpul unei expirații forțate. Se folosește un dispozitiv numit peak-flow meter pentru a efectua acest test. Scopul principal al peak-flowmetriei este de a monitoriza funcția pulmonară în cazul pacienților cu astm bronșic.

Pacienții cu astm pot utiliza regulat un peak-flow meter pentru a înregistra valorile lor de vârf de flux și pentru a monitoriza modul în care funcția pulmonară variază în timp.

Aceste măsurători pot ajuta la identificarea perioadelor de exacerbare a astmului și pot ghida ajustarea tratamentului astmatic în consecință. De asemenea, peak-flowmetria poate fi utilizată pentru a evalua răspunsul la tratament sau pentru a ajuta la gestionarea eficientă a astmului.

Ne puteți citi și pe pagina noastră de Facebook și în grupul de socializare Pitesti24.ro. De asemenea, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.  

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Pitesti24.ro
Mai multe în Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *