Hemoroizii sunt, de fapt, vene dilatate și inflamate în zona rectală sau anală. Aceștia pot fi interni (situați în interiorul canalului anal) sau externi (în afara canalului anal). Hemoroizii pot fi cauzați de o varietate de factori, cum ar fi constipația cronică, efortul excesiv în timpul defecației, sarcina, obezitatea sau predispoziția genetică.

Se estimează că aproximativ 40% din populația adultă are un anumit tip de problemă anală, hemoroizii ocupând unul dintre primele locuri. Fistula și fisura anală se numără și ele printre afecțiunile cele mai des întâlnite și pot fi confundate destul de ușor cu hemoroizii.

Care sunt diferitele stadii ale hemoroizilor și cum se tratează

Hemoroizii nu necesită întotdeauna o intervenție chirurgicală și sunt clasificați în patru stadii.

Primul stadiu este cel în care hemoroizii sângerează. Al doilea stadiu este cel în care aceștia sunt prolapsați, adică atunci când ies și reintră în anus. Al treilea este cel în care hemoroizii prolapsați nu mai pot fi introduși manual în anus, iar al patrulea stadiu este cel mai grav grad de prolaps. Intervenția chirurgicală se efectuează în stadiile trei și patru, după caz, informează specialiștii de la Centrul Medical Doctor Luca din Pitești.

Cum îți dai seama că ai o criză de hemoroizi

Primul semn al unei crize de hemoroizi este sângerarea. Sângele este de un roșu aprins, iar sângerarea se produce la diferite intervale de timp. Aceste episoade pot fi legate de anumite tulburări de tranzit intestinal, cum ar fi diareea sau constipația, însă pot apărea și independent de ele.

Sângele apare doar la suprafața materiilor fecale, atunci când vine vorba de o criză de hemoroizi. Dacă acesta are o culoare mai închisă de roșu, poate să vină din stomac sau alte zone ale colonului, de regulă cele superioare. Dacă hemoroizii sunt externi, manifestarea diferă. Hemoroizii externi devin simptomatici atunci când există cheaguri care astupă venele hemoroidale.

De ce sângerează hemoroizii

În mod normal, hemoroizii sângerează pentru că au devenit congestionați și umflați. Deoarece hemoroizii sunt formați din vase de sânge, aceste vase de sânge se vor sparge și vor sângera în cele din urmă. Acest lucru se întâmplă în mod normal atunci când există o creștere prelungită a presiunii abdominale, ceea ce duce la pomparea unei cantități mai mari de sânge în hemoroizi. În final, hemoroizii se sparg și sângerează.

Cum pot fi tratați hemoroizii

În majoritatea cazurilor, hemoroizii pot fi tratați cu succes prin măsuri conservatoare, cum ar fi schimbarea stilului de viață, modificări ale alimentației, administrarea de medicamente pentru a ameliora simptomele și utilizarea de tratamente topice.

Există și alte procedee, cum ar fi ligatura cu bandă elastică (procedură care se realizează în ambulatoriu și care constă în necrotizarea hemoroizilor, astfel încât aceștia să cadă în trei sau patru zile) sau folosirea de substanțe sclerozante.

Cu toate acestea, în unele cazuri intervenția chirurgicală este cea mai indicată, precizează specialiștii Centrului Medical Doctor Luca.

Chirurgia hemoroizilor este efectuată de un chirurg colorectal, dă rezultate excelente și, în general, elimină hemoroizii pentru totdeauna. Este o intervenție chirurgicală dureroasă postoperator și necesită analgezice. În mod curios, deși rănile se vindecă total după 20 de zile de la operație, durerea încetează, de obicei, din a zecea zi, probabil pentru că atunci zona tratată s-a relaxat.

Care este diferența dintre hemoroizi și fisura anală

Sunt mulți pacienți care ajung la o consultație de proctologie cu dureri anale crezând că au hemoroizi, când, contrar credinței larg răspândite, hemoroizii chiar nu dor. Dacă există durere, problema este de obicei din cauza unei fisuri anale, care nu este altceva decât o contracție a sfincterului intern.

Această contracție extinsă duce la o lipsă de aport de sânge, care la rândul său produce o ulcerație.

Cele mai frecvente cauze ale fisurilor anale sunt stresul, anxietatea și constipația cronică.

Cum pot fi preveniți hemoroizii

În primul rând, o dietă sănătoasă este foarte importantă, bogată în fibre, inclusiv fructe și legume.

Aportul de lichide este, de asemenea, foarte important și se recomandă să bem unul până la doi litri de apă sau lichide pe zi, pentru a ne asigura că reducem la minimum riscul de a deveni constipați și, prin urmare, de a fi nevoiți să facem efort la deschiderea intestinului.

Prin urmare, este foarte important să înțelegem că, atunci când există o problemă la nivelul canalului anal, identificăm cauza reală a problemei și o tratăm în modul cel mai adecvat, iar consultația de proctologie este primul pas pe care îl avem de făcut, transmit specialiștii de la Centrul Medical Doctor Luca din Pitești.

Ne puteți citi și pe pagina noastră de Facebook și în grupul de socializare Pitesti24.ro. De asemenea, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.  

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Pitesti24.ro
Mai multe în Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *