Update, 5 septembrie 2023, ora 21:20

Senatul României, ca primă Cameră sesizată, a adoptat astăzi proiectul cu unanimitate de voturi. Pentru a deveni lege, este nevoie, însă, ca și Camera Deputaților să îl aprobe.

Dacă și deputații vor vota favorabil proiectul, toate sălile de jocuri de noroc vor trebui mutate la marginea localităților în cel mult 60 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial. De asemenea, în localitățile cu mai puțin de 5.000 de locuitori vor fi interzise.

Pe parcursul dezbaterilor în comisii, a fost adoptat, printre altele, și un amendament referitor la licențiere: licenţa pentru jocurile de noroc se acordă în funcţie de numărul de locuitori ai localităţii, dovedit prin adeverinţă eliberată de autoritatea administraţiei publice locale, astfel încât să existe cel mult un punct de lucru la 20.000 de locuitori”.

Știrea inițială, 12 aprilie 2023, ora 21:30

Sălile de jocuri de noroc ar urma să funcționeze exclusiv la periferia localităților, conform unui proiect inițiat de mai mulți parlamentari PSD. Proiectul prevede închiderea tuturor sălilor de jocuri de noroc, cu excepția agențiilor Loto, care sunt deschise în interiorul localităților. Mai mult, inițiatorii propun ca în localitățile cu mai puțin de 5.000 de locuitori să fie interzise complet sălile de jocuri de noroc.

Potrivit inițiatorilor:

-sălile de jocuri de noroc pot funcționa la cel mult 50 de metri de limita teritorială a orașului/municipiului ori a comunei, inclusiv a municipiului București;

-spațiul propus nu este situat la mai puțin de 300 de metri de un așezământ de învățământ, inclusiv campusurile aferente acestuia, un așezământ de cultură, artă, sănătate, cu caracter social, de culte religioase și altele asemenea sau în incinta acestora;

-se interzice desfășurarea de jocuri de noroc în spații care din cauza amplasării ar conduce la obstrucționarea traficului sau la limitarea liberului acces către alte locuri de interes (intrări în imobile, pasaje pietonale, spații ale mijloacelor de transport în comun);

-în localitățile cu mai puțin de 5.000 de locuitori nu se poate acorda autorizație de exploatare a jocurilor de noroc.

„Am depus astăzi în Parlament o inițiativă pentru modificarea OUG 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, iar aceasta prevede închiderea tuturor operatorilor din acest segment aflați în interiorul localităților.

Știu că o astfel de inițiativă va naște mari controverse, dar cred că este necesară în perspectiva luptei cu dependența față de jocurile de noroc. Fenomenul a luat o amploare îngrijorătoare, mai ales în rândul tinerilor, aceștia dezvoltând o adicție extrem de periculoasă. Sute de mii de oameni suferă de pe urma acestui flagel, mai ales că spațiile în care se poate juca se află la tot pasul.

Experiența altor state europene ne arată că localizarea sălilor de joc în afara localităților scade numărul jucătorilor, iar prin modificările aduse acestei legi luăm și o măsură de prevenire a dependenței față de jocurile de noroc”, declară Alfred Simonis, liderul deputaților PSD.

Proiectul a ajuns la Senat, prima Cameră în care va fi dezbătut și supus votului, Camera Deputaților urmând să aibă ultimul cuvânt.

Amintim că luna trecută Senatul României a adoptat o inițiativă USR prin care se interzice funcționarea sălilor de jocuri de noroc la mai puțin de 300 de metri de școli, locuri de joacă, centre culturale și spitale. Și în acest caz Camera Deputaților este for decizional (aici amănunte).

Ne puteți citi și pe pagina noastră de Facebook și în grupul de socializare Pitesti24.ro. De asemenea, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.  

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *