Update, 13 martie 2023, ora 19:40

Senatul României a adoptat astăzi, 13 martie 2023, inițiativa USR prin care se interzice funcționarea sălilor de jocuri de noroc la mai puțin de 300 de metri de școli, locuri de joacă, centre culturale și spitale.

La dezbaterile din Senat, deputata USR Diana Stoica a prezentat o imagine dramatică a situației: 4 aparate de tip păcănele la mia de locuitori, 1 milion de români care pariază constant și peste 25% dintre elevii de 16 ani au participat la jocuri de noroc pe bani.

„Este responsabilitatea noastră să facem curățenie și să ne asigurăm că protejăm viitorul acestei țări, copiii. Ne scriu prea multe mame care își plâng copiii – copii care și-au luat viața din cauza acestei dependențe de jocuri de noroc. OMS a încadrat această dependență de jocuri de noroc în rândul bolilor mintale. Deci, ele sunt mai rău decât un viciu, sunt o boală psihică”, a atras atenția Diana Stoica.

La rândul său, senatorul USR Sebastian Cernic a arătat că, în timp ce în România nu există programe de prevenție și tratament a dependenței de jocuri de noroc și Guvernul susține „imperiul păcănelelor”, guvernele din alte state precum Belgia, Marea Britanie, Spania sau Australia au limitat drastic expunerea tinerilor la riscul dependenței de jocuri de noroc. „Trebuie să spunem stop! Este o necesitate să curățăm de tentații și de minciuni drumul spre școală sau spre locul de joacă al copiilor noștri. Este responsabilitatea noastră să-i ferim pe cei mici de mirajul norocului la păcănele, pariuri și alte jocuri. Tinerii trebuie să vadă și să audă adevărul. Și adevărul este că pot deveni dependenți de jocuri de noroc”, a spus senatorul USR Sebastian Cernic.

Senatul este prima Cameră sesizată. Inițiativa va intra acum în dezbaterea Camerei Deputaților, care este for decizional.

„Votul de astăzi împotriva jocurilor de noroc reprezintă un semnal de normalitate și o dovadă că proiectele bune ne pot uni pe toți. Au fost adoptate și amendamente ale colegilor de la alte partide, totul pentru ca legea să fie funcțională și completă. Presiunea publică a contat foarte mult și sperăm să continue, pentru că urmează votul decisiv la Camera Deputaților”, a afirmat deputatul USR Filip Havârneanu.

Știrea inițială, 18 noiembrie 2022, ora 21:50

Mai mulți parlamentari USR au depus în Parlament o propunere legislativă pentru limitarea expansiunii necontrolate a sălilor de jocuri de noroc.

Potrivit propunerii, astfel de săli nu vor mai putea funcționa la o distanță mai mică de 300 de metri față de școli (inclusiv campusuri), locuri de joacă, așezăminte de cultură, de sănătate și sociale și față de biserici.

„Proiectul de lege a venit ca un răspuns la creșterea numărului de persoane cu dependență de jocurile de noroc, în special în rândul minorilor, care fac parte din categoria persoanelor vulnerabile”, argumentează inițiatorii.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *