În ședința sa extraordinară în plen de joi, 21 ianuarie 2021, Consiliul Local Pitești va lua în dezbatere un proiect de hotărâre pentru aprobarea studiului de fezabilitate actualizat pentru „crearea unei baze de date GIS (n.r. – GEOGRAPHIC INFORMATION SYSTEM) cu informații de trafic și călătorie”. Valoarea investiției se ridică la 232.998 de lei (preț cu TVA).

„Implementarea tehnologiei GIS (n.r. – o premieră pentru Pitești) va oferi posibilitatea de a vizualiza/afișa starea reală a rețelei stradale și a traficului rutier de la nivelul municipiului Pitești prin realizarea unor hărți care pot furniza informațiile necesare pentru vizualizarea caracteristicilor sistemului de transport urban și diagnosticarea acestuia și stabilirea măsurilor necesare pentru a asigura eficientizarea acestuia”, se arată în nota de fundamentare.

Practic, potrivit proiectului, sistemul va permite obținerea de informații complete despre:

-încărcarea rețelei stradale a Piteștiului (fluxurile de circulație rutieră exprimate în vehicule/oră pe categorii de vehicule în orele de vârf și în oricare interval de timp dorit și fluxurile de pietoni la trecerile de pietoni);

-performanța rețelei stradale a municipiului (rezerva de capacitate pe fiecare segment stradal și în intersecții);

-cozile de vehicule în intersecțiile suprasaturate;

-accesibilitatea stațiilor pentru transportul public de călători;

-fluxurile de călători cu transportul public în orele de vârf și în oricare interval de timp dorit.

Municipalitatea Pitești a primit o ofertă pentru materializarea proiectului, din partea unei firme din București, SC Synergetics Corporation SRL. Firma se angajează să livreze licențele necesare în termen de 15 zile de la data la care ar urma să semneze contractul cu Primăria și să creeze baza de date GIS în alte 60 de zile.

Investiția propusă face parte dintr-un proiect mai amplu, care vizează crearea în Pitești a „unui sistem de management al traficului și măsuri pentru gestionarea durabilă a parcărilor în municipiu”. Proiectul beneficiază de finanțare europeană nerambursabilă, Piteștiul urmând să contribuie cu o cofinanțare de 2%. În mai 2020 Primăria a anunțat că a semnat contractul pentru finanțare, că valoarea totală a acestuia este de 42.864.747 de lei și că termenul pentru materializarea proiectului este 28 februarie 2022.

Sistemul GIS este folosit pentru a crea, stoca, analiza și prelucra informații distribuite spațial, printr-un proces computerizat. Tehnologia GIS poate fi utilizată în diverse domenii, cum ar fi managementul resurselor, studiile de impact asupra mediului, cartografie și planificarea rutelor.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Administrație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *