Update, ora 22:25

S-a decis ca în România să continue vaccinarea cu AstraZeneca. „În cursul acestei seri a avut loc o ședință extraordinară – la care au participat reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerului Sănătății, Institutului Național de Sănătate Publică și ai Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) – pentru analizarea evenimentelor înregistrate la nivel european legate de vaccinul produs de compania AstraZeneca, urmare a raportării cazurilor cu tulburări de coagulare la persoane imunizate cu acest tip de vaccin.

În urma analizării rapoartelor de reacții adverse înregistrate în România, a motivării deciziilor celorlalte țări, a evenimentelor raportate la nivel internațional, dar și a recomandărilor autorității de reglementare de la nivel european – Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) – reprezentanții instituțiilor mai sus menționate au decis continuarea campaniei de vaccinare în România cu toate vaccinurile împotriva COVID-19, autorizate în momentul de față la nivel european.

Până la finalizarea evaluării cazurilor semnalate de tulburări de coagulare a sângelui de către Comitetul de Farmacovigilență al Agenției Europene a Medicamentului (EMA) și emiterea unei recomandări în cadrul întâlnirii extraordinare care va avea loc joi, 18 martie 2021, EMA recomandă continuarea vaccinării, subliniind că beneficiile vaccinării în prevenirea formelor grave de COVID-19 și deces depășesc riscul apariției de reacții adverse (…)

Cazurile de tulburări de coagulare au apărut la un număr redus de pacienți vaccinați, fără să depășească frecvența raportată în populația generală nevaccinată. Trebuie avut în vedere că aceste tulburări au diferite cauze și pot apărea independent de administrarea vaccinului. În prezent, experții de la nivel european analizează cu maximă rigurozitate toate datele disponibile pentru a stabili dacă există o relație de cauzalitate între administrarea vaccinului și aceste evenimente.

Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei de COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european. Recomandăm raportarea oricărei reacții adverse suspectate atât de către profesioniști, cât și de către pacienți”, ne-a informat Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Update, ora 21:00 

Spania suspendă pentru o perioadă de 15 zile vaccinarea cu serul dezvoltat de AstraZeneca.

Update, ora 18:15

Și Germania, Franța și Italia au suspendat administrarea vaccinului de la AstraZeneca, în așteptarea unei decizii cu privire la siguranța acestuia de la Agenția Europeană pentru Medicamente.

Știrea inițială, ora 10:20 

Olanda a intrat în rândul țărilor care au suspendat administrarea vaccinului anti-COVID produs de AstraZeneca. Autoritățile olandeze precizează că măsura suspendării va fi valabilă cel puțin până pe 29 martie și că este una de precauție.

„Pe baza noilor informaţii, Autoritatea olandeză pentru medicamente a recomandat, ca măsură de precauţie şi în aşteptarea unei anchete mai aprofundate, să suspende administrarea vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19”, anunță Ministerul Sănătăţii din Olanda.

Amintim că mai multe ţări din Europa au suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca sau doar a unor loturi din acest vaccin ca urmare a unor cazuri de tromboze care au survenit ulterior vaccinării.

În România vaccinarea cu AstraZeneca nu a fost suspendată, fiind carantinate doar dozele neutilizate din lotul interzis în Italia (aici subiectul pe larg). (Sursă foto: Getty Images)

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *