În curând, cei interesați se vor putea vaccina antigripal în farmacii. Costul vaccinului și al administrării acestuia va fi suportat de pacienți.

„Creșterea accesibilității la vaccinare este un element esențial. Există un astfel de model în alte țări europene. (…) Trebuie să existe o instruire specifică a farmaciștilor, care să permită dezvoltarea acestor programe de vaccinare în farmacii”, a declarat astăzi ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Potrivit unui proiect al MS inițiat în acest sens:

-vaccinarea se va face exclusiv de către farmaciștii care au absolvit un program postuniversitar de pregătire în vaccinarea împotriva gripei sezoniere;

-vaccinarea se va face în farmacie la solicitarea persoanei adulte, iar în cazul minorilor – la solicitarea reprezentanților legali, „dacă persoana care se prezintă la vaccinare deține o recomandare medicală de a fi vaccinat împotriva gripei sezoniere, a mai efectuat cel puțin o vaccinare împotriva gripei în ani anteriori și numai după efectuarea unei anamneze minimale pentru identificarea unor eventuale contraindicații sau precauții la vaccinare și după obținerea consimțământului persoanei care se prezintă la vaccinare”;

-vânzarea vaccinurilor în farmacii se va face la prețul cu amănuntul aprobat de Ministerul Sănătății, iar prețul serviciului de vaccinare va fi stabilit la un preț maximal egal cu cel prevăzut în cadrul programului național de vaccinare; costul vaccinului și al administrării acestuia va fi suportat de persoana vaccinată.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *