Update, ora 21:45

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 informează: „Cu privire la lotul ABV 5300 de 1,6 milioane de doze de vaccin distribuite în 17 țări din Uniunea Europeană (Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia, Olanda, Polonia, Spania, Franța și Islanda) pentru care anumite state au luat decizia de a suspenda temporar vaccinarea cu vaccinuri din lotul respectiv și pentru care Agenția Europeană a Medicamentului a demarat o investigație, menționăm că România nu a primit doze din acest lot.

În ceea ce privește lotul ABV 2856 pentru care Italia a decis suspendarea temporară a vaccinării cu vaccinul din lotul menționat, precizăm că România a recepționat prima tranșă de vaccin AZ de 81.600 de doze în data de 07.02. ac. Începând cu data de 15.02. a.c., au fost utilizate 77.049 de doze, fiind distribuite în următoarele județe: Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui. Celelate 4.257 se regăsesc în Centrele de vaccinare din județele Bacău, Bihor, Botoșani, Dolj, Gorj, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui și 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova.

În cursul acestei seri, a avut loc o ședință la care au participat reprezentanții CNCAV, INSP, MS și ANMDMR. Situația celor două loturi de vaccinuri a fost analizată și s-au decis, în unanimitate, următoarele aspecte:
1. Ca măsură de extremă precauție, s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului;
2. Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România;
3. Se înlocuiesc cele 4.257 de doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat.

Menționăm că această decizie a fost luată ca o măsură de precauție extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument științific care să fi impus această hotărâre. Reiterăm că decizia de carantinare a lotului respectv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia.

Astăzi, 11.03.2021, ca urmare a analizei preliminare a cazurilor de evenimente tromboembolice raportate în Austria cu privire la lotul ABV 5300, EMA a transmis un comunicat oficial prin care anunță că la acest moment nu există indicii care să ateste o legătură de cauzalitate între vaccin și evenimentele adverse raportate”.

În Italia nu mai este permisă vaccinarea cu doze din lotul ABV 2856. Hotărârea a fost luată de autoritățile italiene după moartea a două persoane ulterior vaccinării cu doze din lotul respectiv, conform agenției de presă ANSA. Agenția Italiană pentru Medicamente a precizat, însă, că la această oră nu există nicio legătură de cauzalitate dovedită științific între administrarea vaccinului și problemele care au condus la decesele respective.

Știrea inițială, ora 19:55

Autoritățile din România vor analiza dacă și în țara noastră se impune suspendarea vaccinării anti-COVID cu vaccinul AstraZeneca, la fel cum s-a întâmplat în alte țări europene. Afirmația a fost făcută în această seară, pentru Antena3, de colonelul dr. Valeriu Gheorghiță, șeful Comitetului național de vaccinare împotriva COVID-19.

„Este vorba despre un lot de vaccin de la compania AstraZeneca asupra căruia există această suspiciune, că ar fi potențial legat de apariția unor cazuri de persoane vaccinate care au dezvoltat într-o perioadă de până la 10 zile de la vaccinare fenomene trombotice. Ce înseamnă asta – apariția unor cheaguri de sânge.

Agenția Europeană a Medicamentului a analizat aceste cazuri și a stabilit la acest moment că nu ar fi un indiciu în ceea ce privește relația de cauzalitate.

Până pe data de 9 martie, la nivel european, la nivelul Agenției Europene a Medicamentului, au fost raportate 22 de astfel de cazuri din aproximativ 3.000.000 de persoane vaccinate cu vaccinul de la compania AstraZeneca, iar lotul asupra căruia s-a ridicat această suspiciune și care este în evaluare în momentul de față presupune aproximativ 1,6 milioane de doze, care au fost distribuite în circa 17 țări europene. România nu a primit doze din acest lot.

La acest moment am observat și noi că aproximativ 9 țări europene au decis să suspende vaccinarea cu vaccinul de la AstraZeneca. Încă nu știm dacă este vorba de o decizie care vizează toate loturile de vaccin sau doar vaccinurile din acest lot.

Eu am luat legătura cu reprezentanții companiei AstraZeneca din România și chiar la această oră este o întâlnire la nivel european pe această temă și imediat ce această întâlnire va fi finalizată voi avea și eu toate datele la dispoziție și vom putea analiza dacă se poate impune în România acest lucru, însă trebuie să înțelegem că până în acest moment există o suspiciune asupra unui lot”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Administrarea vaccinului AstraZeneca a fost suspendată în unele țări din Europa după ce ulterior vaccinării la unele persoane au fost depistate cheaguri de sânge (amănunte în articolul publicat de Mediafax). Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat astăzi ”continuarea administrării” vaccinului AstraZeneca, susținând că în prezent nimic nu demonstrează că între administrarea acestui vaccin și apariția cheagurilor de sânge există vreo legătură.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *