În pofida discursului politic uneori pițigăiat și alteori impotent, care exprimă un optimism nejustificat, România se desprinde tot mai mult de Europa și de lumea civilizată. Alegerile au devenit un simplu festival câmpenesc, unde partidele și candidații încing „hora săltăreață” și le strigă românilor tot felul de sloganuri muncitorești, o dovadă grețoasă a absolutei incapacități de a gândi și implementa soluții pentru a forța politicul, economicul și administrativul să iasă din criza care durează de câteva decenii.

Statisticile arată că multe milioane de români au ales să se mute în alte țări din Europa, profitând de deschiderea oferită de intrarea în Uniunea Europeană, moment care a desființat colivia mizerabilă numită România. În foarte scurt timp, plecarea acestor oameni va arunca bugetul într-o gaură neagră, atât timp cât economia nu este în stare să atragă companii de forță, care să creeze locuri de muncă și care să pompeze taxele atât de necesare pensiilor bătrânilor, sănătății sau învățământului. Așa cum arată astăzi, România poate intra ușor în faliment în următorii 15 ani.

Apoi, intelectualii români ai mileniului trei sunt stafiile propriei lor izolări în balonul masturbării spirituale de grup. Fericiți cu citatele savante ale marelui trecut, au uitat cum progresul înseamnă eliminarea tiparelor și a barierelor, tipare și bariere care au generat întotdeauna stagnarea culturală a societăților, indiferent de geografia națiunilor sau de nivelul economic atins de acestea. Capcanele mentalităților trecutului care i-a sedus până la anesteziere pe celebrii și anonimii intelectuali români ai prezentului blochează într-un cerc vicios cetățenii care au mai rămas în România, pentru că niciunul dintre aceste „creiere alese” nu înțelege valorile Vestului capitalist, singurele valori care pot scoate România din gunoi.

În săptămânile care urmează, voi explica de ce românii au nevoie să „lase ciocul mic”, să înceapă să asculte și să învețe lecțiile Occidentului dacă își doresc o reformă a țării, care să le semnaleze liderilor Europei civilizate că românii au încetat să mai fie niște adolescenți obraznici.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Valentin Ion
Mai multe în Opinii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *