Proiectul prin care omul de afaceri Nicolae Popescu, patronul de la Rehoma, vrea să construiască un complex de agrement pe un teren pe care îl are în Pădurea Trivale (în zona de pădure-parc) a ajuns în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism (CTATU) a municipalității piteștene. Ședința, care s-a desfășurat ieri, 8 mai, la Primărie a fost una cu scântei. La ședință a participat și omul de afaceri.

Schimb de replici între Sorin Apostoliceanu și omul de afaceri

Nicolae Popescu și consilierul local Sorin Apostoliceanu (PNL) au avut un schimb de replici, pe un ton ridicat. Dovedind o atitudine total nepotrivită, Popescu s-a arătat deranjat că Apostoliceanu, cu doar câteva zile în urmă, a atras atenția, într-o postare pe o rețea de socializare, asupra potențialului pericol pe care l-ar reprezenta un astfel de proiect odată materializat.

Apostoliceanu i-a replicat că trăim într-o țară liberă și că are dreptul să își expună un punct de vedere. Suntem total de acord. Consilierii locali sunt reprezentanții comunității și nu doar că au dreptul, ci și obligația să semnaleze public ori de câte ori consideră că inițiative cu impact au probleme sau „capcane”.

Consilierul liberal, fost viceprimar al Piteștiului, și-a reiterat în ședința CTATU îngrijorarea că, odată ce municipalitatea i-ar da cale liberă pentru acest proiect, Nicolae Popescu ar putea folosi, de fapt, perimetrul pentru o afacere imobiliară. „Vă dăm autorizație pentru tiroliană și apoi poate faceți hotel!”, i-ar fi spus Apostoliceanu lui Nicolae Popescu, amintindu-i că are un antecedent: a construit ilegal, anul trecut, pe o bucată din terenul pe care îl deține în Pădurea Trivale, un cort pentru evenimente private (nunți etc.). La timpul respectiv, a fost amendat de Poliția Locală și pus să demonteze terasa.

În cele din urmă, aflată pe ordinea de zi a ședinței de ieri a CTATU, acordarea avizului de oportunitate nu a mai fost supusă votului, fiind amânată pentru o ședință ulterioară. Omului de afaceri i s-a cerut să vină cu clarificări. Amânarea nu înseamnă, însă, că într-o viitoare ședință avizul nu va fi dat.

Postarea care l-a enervat pe patronul de la Rehoma

Pe 4 mai 2023, consilierul local Sorin Apostoliceanu a scris pe pagina sa de socializare: Surprize, surprize! După ce am prezentat într-o altă postare o solicitare venită la Comisia Tehnică de Urbanism pentru construirea unor blocuri de P+5 în pădurea-parc Trivale pe strada Gârlei, acum avem o altă solicitare pe ordinea de zi, de această dată pentru construirea unui complex de agrement între străzile Zamfirești și Grigorești, tot în zonă de pădure-parc cu valoare peisagistică. Terenul pe care se propune construirea acestui complex este atât în intravilan, cât și în extravilan, aproximativ 3.000 de mp.

Pe hârtie proiectul poate părea oportun pentru cetățenii din Pitești și numai, pentru că se dorește amenajarea unui complex de agrement care va cuprinde o structură modulară destinată găzduirii activităților de loisir, un foișor, locuri de odihnă și relaxare, amenajări specifice parcurilor de aventură în natură (tiroliană, trasee de diferite dificultăți – platforme, scări, podețe din lemn etc.), a unei platforme pietruite cu rol de circulație ocazional și a unei alei pietruite cu rol de asigurare a accesului pietonal.

Dacă nu vă dați seama ce și cum, despre cine este vorba, puteți căuta articole din ziar și postări pe Facebook cu o terasă construită ilegal în pădure care a funcționat tot anul trecut în pădure și a fost demontată doar atunci când a venit frigul. Exact despre asta este vorba, și nu numai, că „așa e în tenis”, vorba lui Toma Caragiu, întâi construiești și apoi depui acte să iei autorizații etc, parcă Piteștiul ar fi un sat fără câini (sau este?).

Vă mai aduceți aminte cum au apărut toate restaurantele prin Herăstrău și alte parcuri din București? Au obținut autorizații pentru un wc și apoi au construit (ca în bancurile cu rușii care montau piese de frigider și ieșeau mitraliere) restaurante pe suprafețe întinse!

Cred că se va deschide o cutie a Pandorei dacă se va aproba orice fel de astfel de construcție în Pădurea Trivale! Interesele sunt foarte mari și transcend limitele frontaliere, și ale Piteștiului, și ale României.

Sper doar că ședința noastră cu PUG-ul unde s-a stabilit, chiar dacă opoziția PNL-USR nu a fost de acord, ca pădurea Trivale să fie lăsată în intravilan să fi fost o pură coincidență”.

Ce a cerut Nicolae Popescu în CTATU

Studiu de oportunitate zona pădure cuprinsă între străzile Zamfirești și Grigorești – cererea nr. 20471/04.04.2023 pentru obținerea Avizului de oportunitate pentru Scoaterea din fondul forestier și aprobare PUZ pentru înființare complex de agrement.

Terenul studiat este situat în intravilanul și extravilanul municipiului Pitești, în zona cuprinsă între străzile Zamfirești și Grigorești, în raza O.S. Pitești, U.P. II Trivale, u.a. 28 C, 33 F și 33 G., teren cu categoria de folosință pădure.

Terenul studiat, în suprafață totală de 8.9181,00 de mp, este situat în vecinătatea unui curs de apă – pârâul Zamfirești, pentru care nu există reguli de construire aprobate.

Conform P.U.G. – R.L.U. aprobat prin H.C.L. nr. 113/1999 și prelungit prin H.C.L. nr. 90/2010, terenul este amplasat în UTR 21 – P21a+VP – zonă de pădure parc cu valoare peisagistică.

Accesul pe lot se va asigura prin drumul privat al S.C. Rehoma S.R.L. (…) (adiacent terenului studiat, în partea de Nord – proprietate a aceluiași beneficiar), prin intermediul căruia se realizează accesul la strada Zamfirești (…).

Pe terenurile prin care se propune accesul există deja o parcare și s-a mai propus încă una, astfel încât să nu existe probleme pentru parcarea mașinilor vizitatorilor.

Propuneri: Se propune scoaterea definitivă din fondul forestier a suprafeței de 2.798,00 de mp, fără defrișare, cu compensare echivalentă ca suprafață și bonitate, introducerea în intravilan și reglementare urbanistică prin PUZ.

Se propune amenajarea unui complex de agrement, care va cuprinde o structură modulară destinată găzduirii activităților de loisir (S=594 de mp), un foișor (S=89 de mp), locuri de odihnă și relaxare (pergole, bănci), amenajări specifice parcurilor de aventură în natură (tiroliană, trasee de diferite dificultăți – platforme, scări, podețe din lemn etc.), a unei platforme pietruite cu rol de circulație ocazional carosabilă (S=723 de mp) și a unei alei pietruite cu rol de asigurare a accesului pietonal (S=1.468 de mp)”. (Sublinierea aparține redacției)

Ne puteți citi și pe pagina noastră de Facebook și în grupul de socializare Pitesti24.ro. De asemenea, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.  

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Administrație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *