Mare atenție în această perioadă la afecțiunile ORL! Sezonul cald vine cu o serie de riscuri din acest punct de vedere. De la instalarea primelor simptome, este bine să ne programăm pentru un consult de specialitate, la Centrul Medical Doctor Luca.

Otita externă

Cunoscută și sub denumirea de otita înotătorului, este, de fapt, o infecție a canalului urechii externe care poate fi cauzată de expunerea prelungită la apă sau umiditate. Activități precum înotul sau dușurile frecvente pot favoriza dezvoltarea acestei afecțiuni.

Simptomele otitei externe includ durere în ureche, înroșirea canalului urechii și uneori pierderea temporară a auzului. Tratamentul implică adesea utilizarea de picături auriculare cu proprietăți antibacteriene sau antifungice și evitarea expunerii suplimentare la apă.

Pentru a preveni otita externă, este important să evitați acumularea de apă în ureche. Asigurați-vă că urechea este uscată după orice repriză de înot. Puteți folosi și dopuri impermeabile de urechi pentru a preveni intrarea apei în canalul urechii și implicit pentru a preveni apariția acestei afecțiuni atât de frecvent întâlnite în timpul sezonului cald.

Sinuzita

Este inflamația sau infecția sinusurilor, care poate apărea destul de des în perioada sezonului cald. Cele mai des întâlnite forme sunt sinuzita acută sau cronică, deoarece factorii precum alergiile sezoniere sau polenul pot agrava simptomele.

Cât despre simptome, acestea includ durere facială, congestie nazală, secreții nazale groase și durere la nivelul sinusurilor.

Tratamentul poate implica administrarea de antihistaminice, decongestionante sau antibiotice, în funcție de cauza și severitatea afecțiunii, potrivit specialiștilor de la Centrul Medical Doctor Luca.

Amigdalita

Infecția amigdalelor se numește amigdalită și poate fi produsă de bacterii sau virusuri. Printre simptomele comune ale acestei afecțiuni se numără durerile în gât, dificultățile la înghițire, febra și umflarea ganglionilor limfatici de la nivelul gâtului.

În timpul verii, amigdalita poate fi cauzată de expunerea la aer condiționat rece sau de fluctuațiile de temperatură, de la cald la rece.

Tratamentul poate include administrarea de antibiotice în cazul amigdalitei bacteriene sau ameliorarea simptomelor în cazul amigdalitei virale.

Pentru a preveni amigdalita, puteți respecta câteva sfaturi simple, care țin de utilizarea aerului condiționat:

-mențineți curat aparatul de aer condiționat. Asigurați-vă că aparatul este curățat și întreținut în mod regulat. În caz contrar, poate aduna bacterii, mucegai sau alte particule care pot fi eliberate în aer;

-reglați temperatura și umiditatea. Încercați să mențineți o temperatură confortabilă și o umiditate moderată în încăpere. Aerul excesiv de uscat poate usca gâtul și mucoasa nazală, ceea ce poate favoriza iritația și apariția simptomelor neplăcute;

-ventilați încăperea. Dacă este posibil, deschideți ferestrele pentru a permite circulația aerului proaspăt și pentru a reduce acumularea de aer recirculat. Acest lucru poate ajuta la dispersarea eventualelor particule sau agenți patogeni din aer.

Alergiile sezoniere

Sezonul estival poate fi asociat cu alergiile sezoniere, cum ar fi rinita alergică. Aceasta este un răspuns al sistemului imunitar la diferite tipuri de alergeni, iar simptomele pot include strănut, secreții nazale abundente, mâncărime la nivelul nasului și ochilor, congestie nazală și ochi roșii sau apoși.

Tratamentul implică de obicei antihistaminice, decongestionante nazale și evitarea expunerii la alergenii specifici care declanșează simptomele.

Este important să consultați un medic ORL la Centrul Medical Doctor Luca dacă aveți simptome persistente sau severe, pentru a obține un diagnostic corespunzător și un tratament eficient, în funcție de afecțiunea specifică de care suferiți.

Ne puteți citi și pe pagina noastră de Facebook și în grupul de socializare Pitesti24.ro. De asemenea, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.  

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *