Rinichii sunt organe vitale ale corpului uman. Dacă aceștia nu funcționează corespunzător, pot pune în pericol viața pacientului. În majoritatea cazurilor, pacienții își pierd peste 80% din funcția renală înainte de apariția simptomelor. Află de ce este atât de important să mergi la un consult de nefrologie.

Care sunt cele mai comune boli de rinichi

Boala renală cronică, infecțiile de tract urinar și litiaza renală sau calculii renali sunt trei dintre cele mai comune boli de rinichi.

Boala renală cronică

Este o afecțiune progresivă și de lungă durată, caracterizată prin deteriorarea în timp a funcției renale. Cauzele acestei boli pot fi diverse și pot porni inclusiv de la diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, inflamația renală cronică și afecțiunile genetice.

Simptomele pot varia de la stadii incipiente la cele avansate. În stadiile incipiente, simptomele pot lipsi cu desăvârșire, iar în stadiile avansate pot să apară oboseala, umflarea membrelor, modificări ale urinei și probleme de concentrare.

Tratamentul bolii renale cronice implică gestionarea cauzei subiacente, adoptarea unui stil de viață sănătos, controlul tensiunii arteriale și al nivelului de glucoză în sânge, precum și administrarea de medicamente care să încetinească progresia bolii, precizează specialiștii de la Clinica Medicală Doctor Luca din Pitești.

Infecția de tract urinar (ITU)

Infecțiile de tract urinar pot afecta diferite părți ale sistemului urinar, inclusiv rinichii. Cele mai frecvente cauze ale ITU sunt bacteriile care pătrund în tractul urinar prin uretră.

Simptomele pot include urinare frecventă și dureroasă, senzație de arsură la urinare, urină tulbure sau cu sânge, durere în zona lombară și febră.

Tratamentul ITU implică, printre altele, administrarea de antibiotice pentru a elimina infecția și hidratarea adecvată pentru a sprijini funcția renală.

Litiaza renală (calculii renali)

Este o afecțiune care se manifestă prin formarea de pietre (calculi) în rinichi. Aceste pietre pot varia în dimensiune și pot provoca dureri intense în zona lombară sau abdominală, urinare dureroasă, urină tulbure sau cu sânge și senzație de urinare incompletă.

Tratamentul depinde de dimensiunea și localizarea calculilor. În cazurile ușoare, acești calculi pot fi eliminați natural prin urină, cu toate că aceste cazuri sunt relativ rare. În cazuri mai severe, pot fi necesare intervenții chirugicale.

Pot să am boală de rinichi fără să știu?

Da, există posibilitatea ca un pacient să aibă boli renale fără să știe, deoarece în multe dintre cazuri simptomele acestora pot fi specifice altor afecțiuni sau pot să nu existe deloc. Evoluția bolii se întinde pe câțiva ani, timp în care funcția renală se poate pierde treptat, avertizează specialiștii Clinicii Medicale Doctor Luca din Pitești.

Pacientul poate să nu resimtă nimic deoarece nefronii sănătoși (nefronii sunt filtre foarte mici) preiau din funcțiile nefronilor afectați pentru a menține funcția renală intactă. Cu toate acestea, suprasolicitarea nefronilor este nebenefică și duce în final tot la boală, mai ales dacă pacientul nu se prezintă la consult de specialitate pentru a trata afecțiunea de care suferă.

Atenție, mare atenție! Atunci când funcția renală scade mult sub limitele normale, pacientul este diagnosticat cu insuficiență renală, o boală care poate fi letală.

Care sunt semnele bolilor de rinichi?

Tabloul clinic al bolilor de rinichi este cât se poate de complex, iar simptomele pot fi recunoscute foarte ușor de un pacient: tulburări de somn, urină spumoasă sau acidă, sânge în urină, urinări frecvente sau senzație de urinare incompletă.

Alte simptome care mai pot indica o problemă a rinichilor: pielea uscată (care provoacă mâncărime), pungile sub ochi și pleoapele umflate, precum și crampele musculare frecvente.

În cazuri mai grave pot să apară inclusiv febră sau vărsături, împreună cu dureri în zona abdominală.

Dacă ai oricare dintre aceste simptome, este bine să te programezi pentru un consult de specialitate. O poți face chiar acum, la Clinica Medicală Doctor Luca din Pitești.

Ne puteți citi și pe pagina noastră de Facebook și în grupul de socializare Pitesti24.ro. De asemenea, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.  

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *