Grupul Renault, din care face parte și Automobile Dacia (foto), și-a anunțat în această dimineață rezultatele financiare din anul 2020. Rezultatele de anul trecut au fost negativ influențate de pandemia de COVID-19, iar acum Grupul Renault trebuie să facă față și crizei globale de cipuri electronice, criză care afectează și uzina Dacia din Mioveni.

Și 2021 va fi un an dificil, din cauza incertitudinilor provocate de pandemie și a penuriei în aprovizionarea cu componente electronice, avertizează conducerea Grupului Renault.

Concluziile principale ale raportului prezentat astăzi de Grupul Renault și transmis pe adresa redacției noastre:

-vânzări în anul 2020 de 2,95 de milioane de unități, în scădere cu 21,3% față de anul 2019;

-veniturile Grupului au scăzut anul trecut, comparativ cu 2019, cu 21,7%, coborând la 43,5 miliarde de euro;

-Grupul Renault și-a atins obiectivele CAFE (autoturisme și vehicule utilitare ușoare) în Europa, unde își menține poziția de conducere în segmentul VE;

-deficitul de cipuri electronice care afectează întreaga industrie auto afectează și Grupul, care se dedică în întregime limitării cât mai mari a impactului asupra producției. Vârful deficitului ar urma să fie atins în trimestrul 2 (n.r. – al anului 2021). Cea mai recentă estimare, presupunând o recuperare a producției în semestrul 2, oferă un risc net de aproximativ 100.000 de vehicule pentru acest an.

„După un prim semestru (n.r. – din anul 2020) afectat de COVID-19, Grupul și-a schimbat semnificativ performanța în cea de-a doua jumătate. Acest rezultat este rodul eforturilor tuturor angajaților, al accelerării cu succes a planului nostru de reducere a costurilor fixe și al îmbunătățirii politicii de stabilire a prețurilor. Prioritatea sunt profitabilitatea și generarea de numerar, așa cum am anunțat în cadrul planului nostru strategic Renaulution.

2021 va fi dificil, având în vedere incertitudinile legate de criza din domeniul sănătății, precum și penuria în aprovizionarea cu componente electronice. Vom face față acestor provocări în mod colectiv, menținând impulsul spre redresare în care ne-am angajat cu succes încă din vara trecută”, spune Luca de Meo, CEO Groupe Renault. (Sublinierile aparțin redacției)

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Economie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *