Update, 16 februarie 2021, ora 12:35

Filarmonica Pitești anunță: „Dirijorul italian Gian Luigi Zampieri ar fi trebuit să dirijeze săptămâna aceasta orchestra simfonică a Filarmonicii Pitești. Din motive independente de noi, Gian Luigi Zampieri nu mai poate ajunge la concertul Filarmonicii Pitești, acesta fiind oprit la aeroport. Dacă acum o săptămână, când a dirijat la Ploiești, testul rapid COVID a fost luat în calcul, de data aceasta, odată cu schimbarea procedurii, ar fi trebuit să prezinte la îmbarcare testul molecular, cel rapid nemaifiind luat în calcul. Drept urmare, dirijorul italian a fost schimbat cu dirijorul permanent al Filarmonicii Pitești, Tiberiu-Dragoș Oprea” (foto principal).

Știrea inițială, 15 februarie 2021, ora 12:05

Filarmonica Pitești organizează joi, 18 februarie 2021, de la ora 19:00, la sediul său de la Centrul Multifuncțional, un concert cu muzică de film: Un violoncel prin lume, proiect al violoncelistului Filip Papa. Orchestra simfonică a Filarmonicii Pitești va fi dirijată de italianul Gian Luigi Zampieri.

Programul concertului

În program, muzică din filmele Numărătoarea inversă (Adagio), Chère Loiuse (Singurătate), Poștașul lui Neruda (Poștașul), Kill Bill (Păstorul singuratic), Micul dejun la Tiffany (Moon River), La Piovra (Caracatița), Misiunea (Oboiul lui Gabriel), Amadeus (Aria Reginei Nopții), Vânătorul de Cerbi (Cavatina), Henric al IV-lea al Franței (Oblivion), Frantic (Libertango), The Kid stays in the Picture (Iubire albastră), La Strada și Nașul (Medley), Les Fugitifs (Fugarii), Marele blond cu un pantof negru (Marele blond, Sârba), Aventurile rabinului Jacob (Dansul tinerilor Hasidici), muzică din spectacolul Horácio Ferrer și Astor Piazzolla «În persoană» (Canción de las Venusinas) și din spectacolul TV David Balfour (Cântecul lui David).

Orchestrațiile pentru orchestră de coarde, violoncel, percuție și pian îi aparțin lui Gian Luigi Zampieri.

Despre dirijorul Gian Luigi Zampieri

Reprezentant al şcolii italiene de dirijat, unul dintre ultimii discipoli ai maestrului Franco Ferrara, Gian Luigi Zampieri a urmat studiile la Accademia di Santa Cecilia şi la Accademia Chigiana, obţinând, în 1988, Diploma de onoare.

Lansat din anii studenției în cariera dirijorală, a condus prestigioase orchestre din Italia, Brazilia, Anglia, Israel, Polonia, Mexic, Rusia și România. A colaborat cu soliști renumiți, printre care: Gabriel Croitoru, Alexandru Tomescu, Răzvan Suma, Florin Ionescu-Galați, Luiza Borac, Filip Papa și Vlad Dimulescu.

A dirijat la Festivalul Musica in Aulis din Bolzano concertul oficial de comemorare a zece ani de la moartea pianistului Arturo Benedetti Michelangeli.

În 1985 a îngrijit ediția italiană a excepționalului film Amadeus, al renumitului regizor Milos Forman.

Profesor titular de studii orchestrale la conservatoarele italiene de stat, Gian Luigi Zampieri este şi dirijor invitat al Filarmonicii din Sao Carlos (Brazilia) şi dirijor permanent al Filarmonicii Oltenia din Craiova.

Despre violoncelistul Filip Papa

Filip Papa a studiat pianul în oraşul său natal, Timişoara, şi violoncelul la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca. Şi-a finalizat studiile de violoncel la Academia „George Enescu” din Iaşi. Din 1988 este membru al Cvartetului Ad libitum, alături de care a susţinut numeroase recitaluri şi concerte.

Este câştigător al mai multor premii internaţionale pentru cvartete de coarde. A fost solist al mai multor filarmonici din ţară, sub bagheta unor mari dirijori: Cristian Badea, Misha Katz, Gheorghe Costin, Alexandru Lascae și Ilarion Ionescu-Galaţi.

A mai fost prezent în stagiunile trecute la Filarmonica Piteşti, atât cu Ad libitum, cât şi alături de orchestra simfonică.

Biletele pot fi procurate de la casa de bilete a Filarmonicii Pitești, prețul unui bilet fiind de 40, 30 sau 20 de lei, în funcție de categoria locului. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de  reducerile aferente fiecărei categorii. Spectatorii vor putea asista în limita a 30% din numărul de locuri (pe fondul pandemiei de COVID-19), vor purta măști de protecție și se vor așeza pe locurile disponibile din sală. Concertul va putea fi urmărit și pe pagina de Facebook a Filarmonicii Pitești.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Cultură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *