Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea a găzduit întâlnirea de lucru a reprezentanților Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR), ai ABA Argeș-Vedea și ai Băncii Mondiale având ca temă proiectul intitulat Asistență tehnică pentru reconfigurarea mecanismului economic pentru finanțarea sustenabilă a infrastructurii de apă în România”.

România este printre primele țări europene producătoare de energie electrică din utilizarea apei, prietenoasă cu mediul și care contribuie la realizarea Pactului Verde European. Acesta urmărește îmbunătățirea bunăstării și sănătății cetățenilor și a generațiilor viitoare.

România are o infrastructură semnificativă de apă, construită în ultimii 70 de ani cu scopul de a asigura securitatea apei pentru țară și protejarea populației la inundații. Există provocări din cauza îmbătrânirii infrastructurii de apă și ca urmare a necesității întreținerii acesteia, la care se adaugă creșterea riscurilor de secetă și de inundații provocată de schimbările climatice. Guvernul României s-a angajat să susțină reformele și îmbunătățirile în sectorul apei, iar ANAR, ca instituție responsabilă de managementul resurselor de apă, urmărește să-și îmbunătățească performanța și resursele pentru a face față provocărilor tot mai mari.

Prin intermediul asistenței tehnice, ANAR își propune reconfigurarea mecanismului economic prin îmbunătățirea eficienței costurilor și optimizarea resurselor necesare, pentru o gestionare durabilă a infrastructurii de apă existente și dezvoltarea noii infrastructuri în contextul schimbărilor climatice. În acest fel sunt asigurate atât resursele de apă necesare, cât și reducerea riscului la inundații pentru întreaga populație a României.

Asistența tehnică include următoarele componente:

Componenta 1: Sprijin tehnic pentru reconfigurarea (consolidarea) mecanismului economic al ANAR;

Componenta 2: Sprijin tehnic pentru îmbunătățirea performanței economice și a practicilor de management al activelor, în conformitate cu bunele practici internaționale.

Proiectul de asistență tehnică este realizat în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Pilonul I Tranziție verde – Componenta C1: Managementul apei, care include proiectul de reformă R2. – Reconfigurarea actualului mecanism economic al ANAR în vederea asigurării modernizării și întreținerii sistemului național de gospodărire a apelor, precum și a implementării corespunzătoare a Directivei-cadru privind apa și a Directivei privind inundațiile.

Termenul de materializare a proiectului de reformă, respectiv intrarea în vigoare a noului mecanism economic al ANAR prin modificarea Legii Apelor nr. 107/1996 este trimestrul trei al anului 2024.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *