Alergiile sunt o reacție a sistemului imunitar al organismului la o substanță (alergen) care, în mod normal, nu ar provoca nicio reacție. Această reacție poate produce o gamă diversificată de simptome, unele ușoare, altele ceva mai grave.

Primăvara este unul dintre anotimpurile care facilitează apariția alergiilor, cele mai multe dintre ele în forme ușoare de manifestare. Dacă nu sunt tratate, alergiile pot duce la complicații severe, tocmai de aceea este important un consult de specialitate la apariția primelor simptome.

Cele mai des întâlnite tipuri de alergii sunt alergiile la medicamente, alergiile la polen și alergiile la părul de animale.

Care sunt primele semne ale unei alergii

Alergiile pot fi de mai multe feluri. Sunt alergii produse de polen, acarieni, mucegai sau anumite metale, care declanșează un răspuns anormal al organismului în momentul contactului. De asemenea, factorii genetici au un rol la fel de important în dezvoltarea alergiilor.

Simptomele unei alergii se manifestă la nivelul mai multor organe, precum tractul respirator, ochi, față, buze și limbă.

Printre cele mai frecvente simptome ale alergiilor se numără nasul înfundat, mâncărimi și strănut, uneori chiar și dificultăți în respirație. În urma contactului dintre alergen și piele pot apărea și iritații și erupții cutanate.

La nivelul ochilor alergiile pot duce la înroșirea sau umflarera acestora. În anumite situații, fața, buzele și limba își pot mări volumul la contactul cu alergenii.

Se întâmplă să apară și dificultăți de respirație, precum și dureri de cap, în funcție de tipul alergenului prezent.

Atunci când apar primele simptome, este necesar consultul de specialitate.

Cum sunt tratate alergiile

Tratamentul pentru alergii poate varia în funcție de cauza și gravitatea simptomelor. Acestea pot include evitarea alergenilor și administrarea de medicamente (antihistaminice, decongestionante sau corticosteroizi).

Cum sunt diagnosticate alergiile

Diagnosticul alergiilor se bazează pe istoricul medical al pacientului și pe examinarea clinică. De mare folos sunt testele cutanate sau testele de sânge, care pot fi utilizate pentru a identifica alergenii specifici.

Înainte de a ajunge la un medic alergolog pentru o consultație de specialitate, este nevoie să te pregătești puțin și să îți aduci aminte câteva informații esențiale care îi sunt de folos medicului: când au apărut primele simptome? care ar putea fi cauza apariției simptomelor? ai urmat un tratament?

Dacă ai un dosar medical, atunci trebuie să îl aduci la consultație și să te asiguri că acesta conține rezultatele analizelor sau testelor efectuate, recomandări de tratament, precum și rezultatele altor investigații care au fost solicitate în trecut.

Ce sunt testele alergologice cutanate de tip prick

Testarea alergologică cutanată de tip prick este o modalitate comună de a diagnostica alergiile. Aceste teste implică aplicarea unei cantități foarte mici de alergen pe pielea pacientului, prin înțepare superficială, de obicei pe antebraț sau pe spate.

După aproximativ 15 minute, medicul va examina zona de testare pentru a vedea dacă există o reacție. O reacție pozitivă la testul prick poate include roșeață, mâncărime sau umflături în zona de testare, ceea ce indică faptul că pacientul este alergic la substanța testată.

Testele prick sunt considerate sigure, eficiente și nu provoacă durere majoră. Acestea pot fi folosite pentru a testa alergia la un număr mare de alergeni, cum ar fi polen, mucegai, acarieni sau alimente.

Testele cutanate sunt mai ieftine și mai rapide decât testele de sânge și sunt recomandate în diagnosticarea unor afecțiuni ca rinita sau rinita alergică, astmul bronșic, dermatita atopică și urticaria.

Ce se întâmplă dacă alergiile nu sunt tratate

Dacă alergiile nu sunt tratate, simptomele pot deveni mai severe și pot afecta calitatea vieții pacientului, interferând cu activitățile zilnice. În cazuri rare, alergiile pot duce la o reacție alergică severă, cunoscută sub numele de șoc anafilactic, care poate pune în pericol viața acestuia. Șocul anafilactic reprezintă o urgență medicală, care trebuie tratată în cel mai scurt timp posibil de la apariția simptomelor.

Pot fi prevenite alergiile?

Există anumite măsuri pe care le puteți lua pentru a preveni sau reduce expunerea la alergeni, cum ar fi curățarea regulată a casei, utilizarea de acoperitoare de pernă, spălarea frecventă a hainelor și a lenjeriei de pat și evitarea expunerii la polen sau la alte substanțe.

Diagnosticarea, tratarea și monitorizarea alergiilor sunt foarte importante.

În acest fel, pacienții pot avea un control asupra bolii și, în același timp, pot resimți o îmbunătățire la nivelul calității vieții.

Un pacient a cărui alergie este tratată are un risc mult mai redus de a fi internat sau de a ajunge la Urgențe.

Dacă ai simptome specifice unei alergii, te poți programa pentru o consultație de alergologie la Centrul Medical Doctor Luca, la numărul de telefon 0248.222.282.

Ne puteți citi și pe pagina noastră de Facebook și în grupul de socializare Pitesti24.ro. De asemenea, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.  

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Pitesti24.ro
Mai multe în Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *