Poți avea o boală de rinichi fără să știi. În majoritatea cazurilor, pacienții își pierd peste 80% din funcția renală înainte de apariția simptomelor. Deoarece rinichii sunt un organ vital, este nevoie să mergi la consultații de rutină pentru a afla din timp dacă sunt probleme în funcționarea acestora, înainte de a fi prea târziu. Simptomele apar, din păcate, în fazele evoluate ale bolilor, când rinichii sunt deja afectați.

Pot avea boală de rinichi fără să știu?

Da, există posibilitatea ca un pacient să aibă boli renale fără să știe, deoarece în multe dintre cazuri simptomele acestora pot fi specifice altor afecțiuni sau pot să nu apară deloc. Evoluția bolii se întinde pe câțiva ani, timp în care funcția renală se poate pierde treptat.

Pacientul poate să nu resimtă nimic, deoarece nefronii sănătoși (nefronii sunt filtre foarte mici) preiau din funcțiile nefronilor afectați, pentru a menține funcția renală intactă. Cu toate acestea, suprasolicitarea nefronilor nu este benefică și duce în final tot la boală, mai ales dacă pacientul nu se prezintă la un consult de specialitate, pentru a trata afecțiunea de care suferă.

Atunci când funcția renală scade mult sub limitele normale, pacientul este diagnosticat cu insuficiență renală, o boală care poate fi letală.

Care sunt semnele bolilor de rinichi

Foarte puțini pacienți sunt atenți la semnele pe care le arată corpul lor și ignoră simptomele sau le confundă cu simptomele altor afecțiuni. Este foarte important ca pacientul să știe să recunoască simptomele, astfel încât să poată preveni apariția bolilor de rinichi.

Probleme cu somnul

Dacă ai tulburări de somn, este posibil să suferi de o boală a rinichilor. Problemele cu somnul pot să apară ca urmare a filtrării necorespunzătoare a sângelui, care duce la acumularea toxinelor în organism.

Ești obosit? Rinichii sunt de vină!

Atunci când se acumulează toxine în sânge, somnul nu este singurul afectat. Toxinele nefiltrate duc și la apariția senzației de oboseală și slăbiciune a organismului, care provoacă inclusiv probleme de concentrare.

La fel de adevărat e și că starea de oboseală este un simptom comun pentru foarte multe afecțiuni, inclusiv anemie prin deficit de fier.

Te duci mai des la toaletă

Urinarea frecventă poate să apară inclusiv în cazul bolilor de rinichi, chiar dacă reprezintă un simptom și pentru infecțiile urinare sau pentru prostată mărită. Dacă simți nevoia să mergi la toaletă mai ales în timpul nopții, este recomandat un consult de nefrologie, înainte să apară complicațiile.

Urina spumoasă sau acidă

Urina spumoasă poate fi un semn pentru prezența proteinelor în urină, proteine care în mod normal nu sunt eliminate din organism și reprezintă un semn că rinichii nu mai funcționează corespunzător. Mare atenție la acest semnal! Dacă îl observați, mergeți la un consult de specialitate pentru diagnosticare exactă și tratarea posibilei afecțiuni.

Sânge în urină

Cu toate că nu este un simptom specific pentru bolile rinichilor, sângele în urină arată în majoritatea cazurilor o problemă care ține de capacitatea de filtrare a acestor organe. Dacă sunt sănătoși, rinichii păstrează celulele sanguine în organism, filtrând doar deșeurile. Acest simptom nu e un „accident”, ci un semn clar că ceva nu este în regulă.

Alte simptome care pot indica o problemă a rinichilor: pielea uscată (care produce mâncărime), pungile sub ochi și pleoapele umflate, precum și crampele musculare frecvente.

Dacă aveți aceste simptome, programați-vă pentru un consult de specialitate. Medicii nefrologi le la Centrul Medical Doctor Luca din Pitești sunt pregătiți să vă ajute.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *