„Turul comunismului în Pitești” este una dintre cele 5 inițiative cetățenești care s-au calificat în faza finală a actualei ediții a bugetării participative. Dacă va fi desemnat câștigător, proiectul va fi finanțat anul viitor de la bugetul local.

Potrivit inițiativei, în puncte-cheie din Pitești pentru represiunea comunistă vor fi amplasate 14 panouri stradale informative. Turul ar urma să aibă și o dimensiune digitală.

„Proiectul Turul Comunismului în Pitești le propune piteștenilor, în mod special, și turiștilor, în general, un tur inedit al orașului, marcat profund de violențele de la închisoarea Pitești și de represiunea comunistă din zonă asupra populației locale.

Prin marcarea unor clădiri și zone-cheie pentru represiunea comunistă și prezentarea unei părți a istoriei puțin cunoscute a orașului, proiectul pune accent pe recuperarea istorică și memorială.

În același timp, proiectul are ca scop diversificarea ofertei culturale a orașului pentru turiști și străini prin maparea orașului cu panouri de informare care compun turul comunismului – o atracție deosebită pentru turiști, străini și români deopotrivă.

Expoziția se compune din panouri informative în limbile română și engleză, plasate în locuri cheie pentru istoria comunismului în comunitatea piteșteană: fostul depou (locul unde au fost condamnați membrii și sprijinitorii grupului de rezistență anticomunistă Haiducii Muscelului), Gara Pitești (studenții care au trecut prin Fenomenul Pitești erau aduși la această gară și, de multe ori, obligați să parcurgă drumul până la închisoare pe jos, prin oraș, pentru a teroriza populația, alți deținuți erau și ei aduși prin această gară),

Piața Vasile Milea (locul unde piteștenii au cerut libertatea la evenimentele din 1989), Sediul Fostei Securități (bulevardul Republicii 96-98 – foarte multe mărturii ale supraviețuitorilor vorbesc despre violența anchetatorilor Securității și descriu această clădire unde se desfășurau anchetele. Ioan Ioanid descrie detaliat experiența lui în memoriile sale), Sediul Fostei Miliții (strada Egalității 1 colț cu Eroilor, cu rol important în arestările liderilor politici locali de la alegerile din 1946, dar și din perioada comunistă),

Biserica Sfântul Nicolae, bustul lui Ion C. Brătinau și centrul istoric, distruse de regimul comunist, iar centrul complet refăcut după ideile de sistematizare din perioada comunistă, Curtea de Apel Pitești (clădirea fostului Tribunal Argeş – locul unde membri PNȚ au fost împușcați de comuniști în 1946), Monumentul dedicat țăranilor (strada Negru Vodă, mulți tărani au fost arestați pentru refuzul colectivizărilor în Argeș),

Închisoarea Pitești (una dintre cele mai violente închisori din regimul comunist, unde s-a desfășurat Fenomenul/Experimentul Pitești, împreună cu cele două case de pe strada Negru Vodă nr. 30 care serveau drept locuințe pentru comandantul închisorii și ofițeri de Securitate care supravegheau deținuții politic), Monumentul dedicat Închisorii Pitești (strada Negru Vodă, ridicat de Asociația Foștilor Deținuți Politici), Halta Nord (zona Lidl/CNCD – în timpul funcționării închisorii aici se afla extremitatea estică a incintei și pe aici erau aduși deținuții cu așa-numitele dube de tren și transferați direct la închisoarea Pitești)”, se arată în proiect.

Turul va avea și o dimensiune digitală, pentru ca istoriile acestor locuri să poată fi transmisă sub forma unui tur ghidat. AICI AMĂNUNTE

Costurile sunt estimate la 120.000 de lei.

Ne puteți citi și pe pagina noastră de Facebook și în grupul de socializare Pitesti24.ro. De asemenea, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.  

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Pitesti24.ro
Mai multe în Administrație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *