Hemoroizii și fisurile anale sunt foarte frecvent întâlnite în rândul pacienților adulți, indiferent de vârsta pe care o au. Aceste două afecțiuni produc o stare mare de disconfort atunci când apar, iar consultul proctologic este recomandat odată cu instalarea simptomelor.

Ce sunt hemoroizii

Hemoroizii afectează aproape jumătate din populația adultă de până în 50 de ani. Pot fi interni sau externi, iar soluția de tratament diferă în funcție de stadiul evolutiv al bolii.

Hemoroizii sunt vene dilatate în jurul anusului sau în canalul anal. Fiind o boală care progresează, este important să fie tratată din stadiile incipiente.

Pot fi clasați în felul următor:

-de gradul I – nu ies în afara canalului anal, dar pot sângera;

-de gradul II – pot ieși la scaun, dar se retrag spontan;

-de gradul III – ies la scaun și se reduc manual;

-de gradul IV – sunt constant în afara canalului anal și sunt ireductibili.

Hemoroizii externi îi pot crea cel mai mare disconfort pacientului, fiind, de altfel, și cel mai des întâlniți.

Care sunt simptomele hemoroizilor

Principalul simptom al hemoroizilor este durerea pe care pacientul o resimte atât la defecație, cât și ulterior acesteia. Simptomul se acutizează pe măsură ce boala avansează.

De asemenea, sângerarea și prolapsul sunt alte simptome ușor de observat, care cresc starea de disconfort a pacientului. Mâncărimile sunt și ele prezente în majoritatea cazurilor.

Diagnosticarea

Diagnosticul se face printr-un consult proctologic, care presupune examinare clinică, tușeu rectal și anuscopie. Acestea ajută medicul de specialitate să stabilească stadiul evolutiv al bolii.

Cum pot fi tratați hemoroizii

Soluția de tratament este aleasă în funcție de complexitatea cazului, precum și de particularitățile acestuia. Medicul de specialitate poate recomanda ligaturile elastice pentru hemoroizii de gradul I și II. În cazul hemoroizilor de gradul III și IV, una dintre cele mai eficiente metode de tratament este procedeul Longo (se rezecă excesul de mucoasă și se devascularizează hemoroizii).

Fisurile anale, rupturi în mucoasa anusului

Fisurile anale pot produce și ele sângerări, arsuri și mâncărimi, provocate de ruptura tegumentară. Pot apărea fie în urma unor nașteri, după perioadele lungi de constipație sau ca efect al unor boli intestinale. În unele cazuri, pot să apară și la copii.

Foarte important este ca acestea să fie tratate la timp, chiar dacă nu pun în pericol viața pacientului.

Ca soluții de tratament, medicul de specialitate poate recomanda diferite creme sau geluri analgezice. Dacă acestea nu au efectul dorit, soluția este intervenția chirurgicală.

Proctologie la Centrul Medical Doctor Luca

La Centrul Medical Doctor Luca din Pitești beneficiezi de servicii medicale Proctologie, oferite de o echipă de medici cu experiență. Important este să vii la un consult de specialitate pentru a rezolva problema medicală pe care o ai. Programează-te la consult la numărul de telefon 0248.222.282.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *