Muzeul Județean Argeș a încheiat în această lună o parte a cercetărilor arheologice începute inițial pe tronsonul 2 și continuate ulterior pe tronsonul 4 ale drumului expres Pitești-Craiova. Au fost făcute descoperiri arheologice de excepție.

Prin intermediul săpăturilor arheologice începute în anul 2020, au fost investigate 11 situri din județele Olt (Braneț, Slătioara, Milcovul din Deal, Negreni, Buicești și Cârstani) și Argeș (Pădureți, Podul Broșteni, Mârghia de Jos, Albota și Recea).

Ultima etapă a acestui vast program de cercetare de teren (noiembrie-decembrie 2023) a fost alocată cercetării arheologice preventive a două monumente arheologice deosebit de importante din județul Argeș, pe traseul tronsonului 4: un sector din limesul roman transalutanus (situat pe teritoriul comunei Albota) și un mormânt tumular preistoric (situat în comuna Căteasca, la sud de Recea, în zona inelului de racordare a drumului expres la Autostrada București-Pitești).

Limesul transalutan

Cunoscut în popor drept „Troianul”, limesul transalutan a funcționat în secolele II-III p.Chr. ca „frontieră” estică a Imperiului Roman, care despărțea provincia Dacia de lumea barbară de la răsărit.

„Cercetarea noastră din situl de la Albota s-a soldat cu rezultate deosebit de fructuoase, punând în evidență pentru prima oară, într-o manieră clară și pe o lungime semnificativă, consistența și structura acestei linii defensive și de comunicare (val de pământ, șanț, palisadă).

Lucrările, coordonate în teren de dr. Ion Dumitrescu, au beneficiat și de colaborarea colegilor de la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” (dr. Florian Matei-Popescu) și de la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni (dr. Alexandru Popa)”, informează Muzeul Județean Argeș.

Mormânt tumular preistoric

Tumulul preistoric cercetat face parte dintr-o necropolă mai întinsă, situată pe teritoriul satelor Recea și Catanele, în comuna Căteasca.

„Conținea un mormânt de înhumație cu inventar funerar metalic (inele de buclă din aur și argint). După rit, ritualul funerar și inventarul arheologic asociat, mormântul datează din zorii epocii bronzului (orizontul de înmormântări specific culturii Yamnaya, începutul mileniului al III-lea a.Chr.).

Este cel mai vechi complex funerar de pe teritoriul județului Argeș care a beneficiat de o cercetare arheologică și o documentare adecvată”, precizează sursa citată.

La cercetări au participat și dr. Alin Frînculeasa (Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova) și Andrei Heroiu (Vanderlay Arheo Hunedoara).

Rezultatele acestor cercetări urmează să fie publicate științific și expuse publicului larg în viitorul apropiat, după efectuarea tuturor analizelor și investigațiilor de laborator complexe și interdisciplinare (pedologice, antropologice, arheozoologice, metalografice, radiocarbon etc.) necesitate de astfel de descoperiri.

Cercetările de teren vor continua și în 2024, cu etapa de supraveghere arheologică asigurată de Muzeul Județean Argeș pe traseul argeșean (tronsonul 4) al drumului expres Pitești-Craiova, aflat în construcție.

Din partea muzeului, programul de asistență arheologică pentru DEx 12 este coordonat de arheologul expert dr. Dragoș Măndescu, vicepreședinte al Comisiei Naționale de Arheologie și membru al Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor.

Ne puteți citi și pe pagina noastră de Facebook și în grupul de socializare Pitesti24.ro. De asemenea, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Pitesti24.ro
Mai multe în Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *