Deputații din comisia de sănătate au căzut de acord asupra unei forme a proiectului de lege prin care se va institui obligativitatea certificatului verde la locul de muncă pe perioada stării de alertă.

Certificatul verde ar urma să fie obligatoriu pentru toți angajații, atât din sistemul public, cât și din mediul privat, scrie antena3.ro.

Certificatul verde la locul de muncă va fi acordat:

-celor vaccinați anti-COVID (pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete);

-celor care au trecut prin boală (perioada cuprinsă între a 15-a și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării);

-celor testați (cu rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR efectuat la fiecare 72 de ore sau al unui test antigen rapid efectuat la fiecare 48 de ore);

-celor care au anticorpi (testul serologic este valabil pentru 60 de zile).

Timp de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii, angajații ar urma să aibă testele decontate de stat (câte 10 teste pe lună). Încă nu este clar dacă de decontare vor beneficia doar salariații de la stat sau și cei de la privat. Premierul interimar Florin Cîțu se opune ca statul să deconteze: „Crește costul la buget, lucru cu care nu sunt de acord. Eu nu sunt de acord. PNL nu e de acord ca principiu ca cei nevaccinați să fie testați pe costurile celorlalți cetățeni”.

Potrivit acordului între deputați, persoanele scutite de vaccinare vor avea testele plătite de angajatori și decontate de stat.

Conform formei agreate, dacă după cele 60 de zile angajații refuză să se vaccineze și refuză și să se testeze, atunci angajatorul poate decide suspendarea lor fără drept de plată pentru 30 de zile, atât la stat, cât și la privat. Dacă nici după cele 30 de zile angajații nu prezintă certificatul verde, atunci sunt concediați – angajații de la stat (sistemul public), iar la privat angajatorul poate decide fie prelungirea suspendării, fie concedierea.

Cel mai probabil, săptămâna viitoare proiectul va fi dezbătut și supus votului în plenul Camerei Deputaților, for decizional în acest caz.

Reamintim că pe 27 octombrie proiectul, în forma sa de atunci, a fost respins de Senat (aici amănunte).

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *