Nu vă mirați! Sunt și chestii inutile în Pitești, care nu au nicio utilitate, nicio trebuință, nimic. Sunt făcute doar așa, ca decor. Știu, veți întreba cine le-a făcut, în ce scop, cine și-a luat… Dar asta nu este treaba mea și nici nu vreau să fiu eu cel care semnalizează că pentru facerea lor s-a luat ceva. Pe astea le-am văzut eu, aici în parte asta centrală a orașului. Mă-ntreb, câte-or fi și în cartiere? Dar vă las pe voi să le descoperiți. Începem:

1.Parcările instituțiilor de pe strada Trivale

Parcarea de la Direcția Silvică… Spațioasă, frumoasă, construită de câțiva ani în curtea instituției, dar nefolosită. Angajații își lasă mașinile pe stradă. Din comoditate, din grabă, din nesimțire sau nu sunt lăsați să parcheze acolo? Atunci, de ce s-a făcut?

Parcarea din curtea Palatului Copiilor… Nu este așa de mare, dar s-ar putea organiza ca cei care-și aduc acolo copiii să-și poată parca mașinile și nu să o facă pe stradă, împiedicând circulația și umplând strada.

Parcarea de la Arhivele militare… Doar o parte dintre salariați o folosesc. Restul nici nu se sinchisesc să urce să vadă dacă mai este vreun loc. Parchează direct pe strada Trivale. Acolo, însă, mai sunt și alte chestii inutile: picioarele angajatelor, pentru că ele nu suportă să și le folosească să plece pe jos. Vin soții (cu accent pe silaba so…) cu mașinile să le ia. De, soți (tot cu accent pe silaba so…) model sau ce-nseamnă dragostea, domnule!?

Parcarea Școlii de maiștri militari… Am mai scris despre nesimțirea conducerii unității respective, care, în ziua când are o ceva, închide strada care duce la unitate, la parcarea unității. Cu ce drept? Asta este penal în coformitate cu art. 339 Cod penal (cu accent pe 339) și direcționează mașinile musafirilor să fie parcate pe strada Trivale. Pentru comandantul unității și art. 339 este inutil (cu accent pe inutil) sau, mai bine zis, insignifiant.

2.Semaforul din capătul străzii Trivale

Semaforizarea din oraș, adică cea mai mare parte a ei, o găsesc benefică. De ce? Pentru că, știți și voi când asta nu era, te trezeai cu pietonul care traversa fără să se asigure, cu ochii în telefon. Acum este nevoit să aștepte și are timp destul să se uite în telefon.

Dar semaforul din capătul străzii la ce folosește? Vă spun eu, la nimic! Nici nu știu dacă arată culoarea verde. Este absolut inutil!

3.Tufele de arbuști ornamentali din fața trecerilor de pietoni vis-a-vis de Central, Casa Cărții

Dacă nu ești foarte atent, riști să lovești vreun pieton care dorește să traverseze, pe care nu-l vezi din cauza tufelor.

4.Înainte de a scrie articolul am făcut un mic sondaj. Mulți mi-au răspuns că inutil este Consiliul Local… Eu nu sunt de acord cu ei. Atunci, de ce l-am mai vota o dată la 4 ani? Așa, ca să trimitem acolo niște oameni care să-și ia o indemnizație babană? Nu, încă o dată, nu sunt de acord!

Aș zice că mai degrabă inutilă este ordonanța petițiilor care obligă administrația să răspundă în termen util cetățenilor care cer sau semnalizează ceva. Și nu inutilitatea ei la general, ci doar pentru Pitești. Uite, noi avem o grămadă de adrese la care nu am primit răspuns, deși au trecut ani de zile și nu maximum 30 de zile așa cum prevede ordonanța. Ce am cerut? Să ne lase să punem statuia lui Cornel Chiriac, să înființăm Aleea Celebrităților, să… Am și uitat ce-am mai cerut. Ei, avem și pretenții?! Dar i-am votat, domnilor, i-am votat tocmai ca să ne ajute, fiind siguri că o vor face! Oare ne-am înșelat? Să mai încercăm?

5.Pasajul de la IPJ

Înființat cu mulți ani în urmă cu mult tam-tam de primarul care a vrut să fie etern, dar n-a reușit, pasajul respectiv a ajuns la degradare. Am numărat, de curiozitate, câți pietoni intră prin el ca să treacă strada. Mult mai puțini în comparație cu cei care traverază pe deasupra, printre mașinile aflate în mers!

Acum este gol. Părăsit, degradat și murdar. Doar wc-ul mai este funcțional, dar mi-e și frică să apelez la ”serviciile” lui! În rest, spațiile în care au fost magazinele arată jalnic. Este exact decorul pentru un film despre apocalipsă. N-au aflat cei de la Hollywood de el, că sunt sigur că l-ar fi cumpărat.

6.Groapa de beton aflată lângă grota de pe strada Trivale

Eu nu știu de ce se lasă să fie așa! De ce nu se face ceva cu ea. Sau dacă nu se face, de ce nu se astupă? Ocupă degeaba o suprafață de teren foarte mare. O veritabilă oază de fericire pentru înmulțirea țânțarilor și a șobolanilor. Am mai scris ce se poate face acolo. Dacă nu se reușeste, mai bine să se umple și să se facă un teren de practicare a vreunui sport. Sau, de ce nu, un parc cu bănci și cu multe jocuri pentru copii. L-ar suplimenta pe cel de la Palatul Copiilor, care acum, în perioada caniculei, este arhiplin.

7.Aparatele de aer condiționat din autobuze

Dacă ești nevoit să te deplasezi cu autobuzul în Pitești, mai bine n-o face! Este mai răcoare dacă mergi pe jos decât să folosești transportul în comun. Autobuzele vechi nu au aer condiționat și nu faci altceva decât să profiți de o saună pe cinste. Pe lângă aerul fierbinte, mai ai parte și de mirosuri de toate felurile, predominând cel al transpirației. Atunci îți dai seama cât de inutil este săpunul pentru unii dintre noi! Să nu mai vorbim de parfum sau de deodorant. Tot inutile!

8.Autobuzul care face legătura cu Moșoaia

Ce naiba legătură cu Moșoaia dacă are capătul de linie la biserica Sf. Andrei din Pitești? M-am întrebat mereu, de ce așa? Dar m-am prins de ce. Cam târziu, dar am înțeles. Primarul din Moșoaia este membru PNL. Și știți cum e, i se dă cu pantalonii pe la nas, poate înțelege și el ceva. Mai bine i s-ar spune ”Băi, nu ești membru, nu vezi autobuzul! Te faci membru, vine și autobuzul până la scara ta!”. Totuși, stau și mă întreb, oare toți locuitorii din Moșoaia sunt membri PNL?

9.Apropo de autobuze

Sunt inutile și autobuzele care opresc în capătul străzii Trivale. Nu, nu vreau să mă înțelegeți greșit! Nu pentru toți piteștenii, ci doar pentru cei care lucrează în instituțiile de pe stradă. Ce rost are să le folosească când își pot permite (cu accent pe își pot permite) să vină la serviciu cu mașina personală? Ce naiba, să îndure căldura insuportabilă din interiorul lor, să suporte mirosurile pestilențiale, când pot merge la serviciu cu mașina personală? Pe care s-o lase aiurea pe stradă, încurcând plimbarea celor care vor să fie aproape de natură și care doresc să respire aer curat? Ce-i aia aer curat? Știu ei ce înseamnă? Ei, care lucrează la Direcția Silvică? Sau la nu știu ce instituție despre pomi care nu știu ce face?

Am ajuns și la ultimul punct. Și mai sunt atâtea! Care să fie al 10-lea? Nu mă pot decide! Poate o faceți voi! Poate o spuneți voi! Eu am mai descoperit o grămadă, dar m-am limitat la 9. Așa că vă las pe voi să le enumerați mai departe. Poate în Primărie sau în Consiliul local se va ocupa cineva să le anuleze, să le facă utile, să le redea folosului comunității. Doamne ajută! (cu accent pe Doamne ajută!)

Ne puteți citi și pe pagina noastră de Facebook și în grupul de socializare Pitesti24.ro. De asemenea, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.  

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Gabriel Cazan
Mai multe în Opinii

Un comentariu

  1. Doina Manea

    19-08-2024, 19:36 la 19:36

    Omule…autobuzul catre Mosoaia, unde vrei talica sa aiba „”cap de linie””???este foarte bine acolo..Important este ca exista acel autobuz..
    Aleea aceea a celebritatilor , sincer,nu-i vad rostul..
    IAr Dumneata nu prea circuli cu autobuzele care ( din pacate) au aer conditionat foarte bun..
    Iar pasajele le vad rosul , iar cei care trec””pe deasupra”” sint niste inconstieni..
    De aceea cele mai multe accidente sint la „‘Proiectari””
    daca ar fi reparate si putin animate cu magazinele care existau odat ..ar fi perfect…
    Iar la punctul 10 eu as propune sa se scoata ABERATIA aceea de statuie( care nu stim ce reprezinta) de la Blocul Office din capat de la Calea Bucuresti..Este ceva acolo nedefinit, ORIBIl…ORIBIL
    Banii pitestenilor pe o ORIBILITATE…
    Foarte bine ar fi acolo o statuie cu un reprezeentat al istoritii pitestene…nu oribilitatea aceea.

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *