Când zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează coincid cu sâmbetele şi duminicile, liberele să fie acordate în următoarele zile, imediat după zilele de repaus săptămânal – aceasta este propunerea legislativă a mai multor deputați de la PNL și PSD.

Respinsă la Senat, propunerea are, totuși, șanse să fie adoptată, ca for decizional, de Camera Deputaților. Comisia pentru muncă a Camerei își va da sau nu avizul favorabil până pe 19 octombrie. Ulterior, inițiativa va fi supusă dezbaterii și votului în plen.

Amintim că mai mulţi deputați de la PNL și PSD au depus în Parlament o propunere legislativă pentru modificarea Codului Muncii în ceea ce privește acordarea zilelor de sărbătoare legală, nelucrătoare.

Inițiatorii vor ca atunci când zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează coincid cu sâmbetele şi duminicile, liberele să fie acordate în următoarele zile, imediat după zilele de repaus săptămânal.

„În situaţia în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun peste zilele de repaus săptămânal, de regulă sâmbătă şi duminică, zilele libere se acordă în zilele care succedă celor de repaus săptămânal”, se arată în proiect.

Inițiatorii dau și exemple, printre care și liberele pentru sărbătorile pascale: „În cazul primei zile de Paște, care întotdeauna se suprapune peste o zi de repaus (duminica), aceasta va fi acordată ca zi liberă în ziua de marți imediat următoare celei de a doua zi de Paște, declarată zi liberă ca zi de sărbătoare legală. Situația este identică pentru ziua de sărbătoare de Rusalii”.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *