Potrivit Codului Muncii, în zilele de sărbătoare legală nu se lucrează. Excepţie fac salariaţii din unităţile sanitare, de alimentaţie publică, precum şi din unitățile în care activitatea nu poate fi întreruptă ca urmare a caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

Salariaţilor care lucrează în locurile de muncă mai sus menţionate angajatorul trebuie să le asigure compensarea orelor lucrate cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă, din motive justificate, nu se pot acorda zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază care nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Acordarea zilelor libere se face de către angajator. Prin contractual colectiv de muncă aplicabil se pot stabili şi alte zile libere.

„ITM Argeș le atrage atenţia angajatorilor cu privire la respectarea acestor dispoziţii legale, cu atât mai mult cu cât încălcarea de către angajator a prevederilor legale referitoare la acordarea zilelor libere şi modul de compensare a timpului lucrat de cei îndreptăţiţi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 la 20.000 de lei”, atrage atenția șefa ITM Argeș, Anița-Maria Neacșu (foto), în contextul zilelor de sărbătoare legală de Paște.

Cele 17 zile de sărbătoare legală, nelucrătoare conform Codului Muncii:

-1 ianuarie (prima zi a Anului Nou);

-2 ianuarie (a doua zi a Anului Nou);

-6 ianuarie (Sărbătoarea Botezului Domnului);

-7 ianuarie (Sărbătoarea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul);

-24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române);

-Vinerea Mare;

-prima zi a Paștelui ortodox;

-a doua zi a Paștelui ortodox;

-1 mai (Ziua Muncii);

-1 iunie (Ziua Copilului);

-prima zi de Rusalii;

-a doua zi de Rusalii;

-15 august (Adormirea Maicii Domnului);

-30 noiembrie (Sfântul Andrei);

-1 decembrie (Ziua Națională);

-25 decembrie (prima zi de Crăciun);

-26 decembrie (a doua zi de Crăciun).

Ne puteți citi și pe pagina noastră de Facebook și în grupul de socializare Pitesti24.ro. De asemenea, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.  

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Pitesti24.ro
Mai multe în Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *