Guvernul PSD-PNL a înregistrat cel mai slab trimestru de până acum de când se implementează Planul Național de Redresare și Reziliență: zero jaloane sau ținte finalizate conform regulamentelor, se arată în ultimul raport de monitorizare publicat de MonitorPNRR.ro. Până în prezent, România a ratat îndeplinirea la timp a 44% dintre jaloanele din PNRR.

Situația cu privire la implementarea celui mai mare program de reforme și investiții pe care l-a avut la dispoziție România în ultimii 30 de ani tinde să devină dramatică din cauza blocajelor pe care actuala coaliție aflată la guvernare le-a generat prin incompetență și lipsă de interes.

În acest moment, continuarea implementării PNRR, inclusiv investițiile masive în școli, spitale sau autostrăzi, este blocată în 4 puncte esențiale, atrage atenția USR:

1.Cereri de plată întârziate și incomplete. Mai sunt câteva zile până când Comisia Europeană va anunța oficial evaluarea pe Cererea de Plată numărul 2, cea pentru care s-a acordat deja o prelungire pentru ca România să corecteze jaloanele pe care nu le-a îndeplinit conform regulamentelor. Aici riscăm să pierdem între 1,4 miliarde de euro și 2, 8 miliarde de euro, adică întreaga sumă alocată.

2.Rămânem fără bani pentru investiții. Aprobarea cererilor de plată trebuie să țină pasul cu investițiile lansate, investiții care nu mai pot fi finanțate din PNRR după 2026. Astăzi, dacă ar fi respectat calendarul agreat cu Comisia Europeană, România ar fi putut avea în conturi 9,1 miliarde de euro, are doar 6,3 miliarde. Valoarea totală a investițiilor deja lansate este de 11 miliarde de euro, conform cifrelor Guvernului. Orice întârziere în plata contractelor poate duce la întârzierea proiectelor, care poate face ca acestea să fie finalizare cu bani de la buget. Adică deficit bugetar și mai mare decât cel uriaș anunțat de ministrul Câciu.

3.Negocierile privind reducerea alocării din PNRR. Guvernul știa de un an de zile că alocarea financiară prin PNRR se reduce din cauza faptului că România a raportat oficial o creștere economică mai mare decât cea estimată (pe baza căreia a fost calculată suma de bani care putea fi pusă la dispoziția României). Momentan, nu știm nimic de planul României pentru aceste modificări, mai sunt mai puțin de 30 de zile până când trebuie să agreăm cu Comisia Europeană această modificare a PNRR. Guvernul le-a prezentat oficialilor de la Bruxelles o propunere, a fost trimisă înapoi, nu respecta regulile. Fără această negociere nu putem face următoarea cerere de plată.

4.Negocierea pentru REPowerEu, adică 1,4 miliarde de euro în plus pentru România. Guvernul a venit cu același plan fantezist cu irigațiile pe care Comisia nu le consideră „verzi”. Soluția simplă pentru REPowerEU ar fi fost să suplimentăm alocările pentru măsurile deja existente în PNRR și care răspundeau cerințelor programului: eficiență energetică, hidrogen etc. MIPE, coordonator pe PNRR, insistă cu proiecte respinse deja de Comisie. Mai avem puțin timp să prezentăm un proiect pentru REPowerEU, Guvernul nu a prezentat publicul încă unul.

„Zilnic vedem noi anunțuri de proiecte lansate prin PNRR, este plină comunicarea primarilor PSD și PNL de reușite prin PNRR, și acest lucru ne oferă dimensiunea reală a schimbărilor pe care acest program, pentru care USR a muncit enorm, le aduce României la toate nivelurile ei, indiferent de culoarea politică a administrației. România reală, acolo unde trăiesc oameni și au nevoie de școli, creșe, spitale, autostrăzi.

În același timp, șefii de la București ai primarilor de la PSD și PNL se încăpățânează să nu taie pensiile speciale, să încerce să slăbească Pilonul 2 de pensii, să căpușeze în continuare companiile de stat, să gâtuie vocea avertizorilor de integritate, să-și conserve interesele, chiar dacă asta ne costă banii cu care am putea moderniza țara asta. PNRR nu este al celor care l-au făcut sau al celor care îl implementează, este al nostru, al tuturor, ca societate.

Guvernul trebuie să înceteze să încerce să fenteze prevederile din jaloanele PNRR, să taie pe bune pensiile speciale, să facă toate reformele și să aducă banii din PNRR care schimbă viața românilor. Mai au câteva zile să încerce să evite tăierea unor sute de milioane de euro din Cererea de Plată numărul 2, aș vrea să îi văd pe Ciucă și Ciolacu că nu dorm noaptea ca să rezolve problemele astea. Dacă nu o fac, după Paște vom primi vești proaste”, avertizează Cristian Ghinea (foto), coordonator al Departamentului de Politici Publice al USR, fost ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, coordonator pentru realizarea Planului Național de Redresare și Reziliență.

Raportul complet, pe MonitorPNRR.ro.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Politică

Un comentariu

  1. Kidszone

    18-04-2023, 10:12 la 10:12

    Incompetenta si lipsa de interes din partea guvernantilor de a folosi acest program pentru schimbarea vietii celor 4 milioane de romani care locuiesc in mediul rural. Este o mare lacuna in leadershipul guvernantilor din PSD/PNL si incep sa apara costurile.”

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *