Se lucrează la construirea unui viaduct pe secțiunea 1 Sibiu-Boița a viitoarei autostrăzi Pitești-Sibiu. Viaductul se construiește peste Valea Tălmăcelului, în județul Sibiu, la km 12 al viitorului drum de mare viteză, și va supratraversa drumul comunal DC 61 între Tălmaciu și Tălmăcel.

Potrivit Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov, viaductul va avea o lungime totală de 640 de metri, iar pilonii centrali – o înălțime de aproape 40 de metri. Pasajul va avea 8 deschideri, cele două deschideri centrale urmând să aibă fiecare o lungime de 120 de metri. Conform sursei citate, viaductul se construiește prin tehnologia cofrajelor glisante, fără folosirea unor elemente prefabricate.

Secțiunea 1 Sibiu-Boița va avea o lungime de 14,150 de km. Lotul 1 al secțiunii, de la km 0+000 până la km 13+170, este realizat de PORR Construct SRL din România, subsidiară a companiei PORR AG Austria. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) informează că valoarea contractului de proiectare și execuție se ridică la aproape 613.000.000 de lei fără TVA și că termenul de finalizare este luna mai a anului 2023.

Autostrada Piteşti-Sibiu va avea o lungime de circa 123 de kilometri, fiind împărţită pentru proiectare și execuție în 5 secțiuni: Sibiu-Boiţa, Boiţa-Cornetu, Cornetu-Tigveni, Tigveni-Curtea de Argeş şi Curtea de Argeş-Piteşti.

Stadiul celorlalte secțiuni

-Secțiunea 2 Boița-Cornetu: CNAIR a lansat pe 8 decembrie 2020 procedura de licitație restrânsă, cu precalificare, pentru proiectare și execuție. Data limită pentru depunerea ofertelor de către firmele constructoare interesate este 29 ianuarie 2021 (aici amănunte);

-Secțiunea 3 Cornetu-Tigveni: au fost depuse 15 oferte din partea constructorilor. „Comisia de Evaluare va analiza ofertele în conformitate cu prevederile documentațiilor de atribuire și cu legislația în vigoare în domeniul achizițiilor publice”, informa CNAIR pe 29 noiembrie 2020 (aici amănunte);

-Secțiunea 4 Tigveni-Curtea de Argeș: pe 8 decembrie 2020, ministrul de atunci al Transporturilor, Lucian Bode, anunța că „suntem în evaluarea ofertelor și sperăm ca până la sfârșitul anului să semnăm contractul pentru execuția celor 10 kilometri” (aici amănunte). Contractul încă nu a fost semnat;

-Secțiunea 5 Curtea de Argeș-Pitești: pe 30 decembrie 2020, Guvernul Cîțu a adoptat o hotărâre pentru declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor private de pe acest tronson (aici amănunte).

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *