Parlamentarii de la USR și Forța Dreptei sesizează Curtea Constituțională pe legea Ciucă-Ciolacu care protejează marii evazioniști și îi scapă total de răspundere penală dacă achită prejudiciul de sub un milion de euro.

Prin această lege, PSD și PNL scad pedepsele pentru cei care produc prin evaziune fiscală prejudicii de până la un milion de euro, iar în cazul în care sunt prinși, aceștia pot scăpa total de răspunderea penală dacă achită prejudiciul plus 15%.

„USR atacă la CCR legea lui Ciolacu și Ciucă de protejare a marilor evazioniști. Vorbim de o mare amnistie, de o invitație la încălcarea legii! O lege care continuă moștenirea lui Liviu Dragnea – să ne aducem aminte de celebra lege în care puteai face evaziune fiscală până în 100.000 de euro și scăpai nepedepsit. Acum, cu mâna PNL, evazioniștii ar scăpa cu sume de un milion de euro”, declară președintele USR, Cătălin Drulă (foto).

Potrivit reprezentanților celor două partide, legea Ciucă-Ciolacu încalcă principiul previzibilității și clarității normelor, în condițiile în care incriminează „prezentarea de declarații corecte, declarații electronice corecte privind TVA”. De asemenea, conform sursei citate, incriminează tentativa la omisiune sau nedivulgarea de informații, reglementare care, în mod evident, nu poate da naștere decât la abuzuri, întrucât procurorii nu pot ști, prin telepatie, când vor contribuabilii să nu declare ceva.

„O dată se încurajează marii evazioniști fiscali și, pe de altă parte, oamenii care fac afaceri cinstite în țara asta riscă să aibă cu toții dosare penale în sistemul acesta complicat pe care l-au gândit cei de la PSD și PNL. Nu mai vorbesc de termenul de prescripție, care va începe să curgă nu de la data săvârșirii faptei, ci de la o dată ulterioară, când va veni ANAF să controleze. Peste un an, doi, peste aproape zece ani poate veni, ți-a făcut sesizare și termenul abia de atunci începe să curgă, ceea ce este o nebunie totală”, atrage atenția deputatul USR Stelian Ion.

În opinia inițiatorilor, legea încalcă mai multe prevederi constituționale, inclusiv în ceea ce privește claritatea infracțiunilor nou-introduse. Legea Ciucă-Ciolacu stabilește că este infracțiune care poate fi pedepsită cu închisoare până la 10 ani și „operațiunea de creditare efectuată în mod direct sau indirect de către orice persoană fizică având drept scop efectuarea unor plăți cu sume de bani care provin din omisiunea evidențierii în actele contabile, a operațiunilor comerciale efectuate și/sau a veniturilor realizate, a unuia sau mai multor contribuabili”. Or, faptele nu sunt clar definite, textul lasă loc la interpretări largi și ambigue.

„Această lege a fost adoptată cu încălcarea Regulamentului Camerei Deputaților și Regulamentului Senatului, în condițiile în care votul în plen a avut loc la doar câteva ore după dezbaterile din comisiile raportoare. Practic, senatorii și deputații nu au avut posibilitatea obiectivă să analizeze proiectul și au exercitat un vot exclusiv pe recomandarea șefului de grup parlamentar/de partid”, acuză inițiatorii demersului.

Sesizarea depusă de USR și Forța Dreptei va fi dezbătută de CCR pe 7 februarie anul viitor.

Ne puteți citi și pe pagina noastră de Facebook și în grupul de socializare Pitesti24.ro. De asemenea, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.  

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Pitesti24.ro
Mai multe în Politică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *