USR îi acuză pe senatorii PSD, PNL și UDMR din Comisia juridică a Senatului că le dau liber infractorilor de lux să fugă de justiția română.

Senatorii PSD-PNL-UDMR din Comisia juridică au votat astăzi un raport de respingere pentru inițiativa legislativă USR care împiedica infractorii să fugă din țară ca să se sustragă de la executarea pedepselor.

Inițiativa de modificare a Codului de Procedură Penală, depusă de deputatul USR Stelian Ion, fost ministru al Justiției, majorează durata totală a controlului judiciar în cursul judecăţii și introduce noi condiții în care judecătorii pot lua măsura arestării preventive pentru a împiedica suspecții și inculpații să părăsească țara înainte de sentința finală, descurajând fugarii de lux.

„În ciuda evidențelor, PSD-PNL-UDMR și ministrul Predoiu nu fac nimic pentru a descuraja fugarii de lux. Nici nu mai propun nimic în sensul îmbunătățirii legislației, dar îi și împiedică pe alții să facă ceva. Proiectul USR nu încălcă prezumția de nevinovăție, ci încearcă să elimine un risc, cel al sustragerii de la executarea pedepselor, oferind niște instrumente utile magistraților. Iar în cazul în care sunt găsiți vinovați, condamnații să își execute pedepsele, nu să ne râdă în față din țări însorite”, spune Stelian Ion (foto).

În ultimii ani a devenit o practică rușinoasă ca politicieni și personaje care s-au bucurat de protecție politică să se sustragă executării pedepselor cu închisoarea părăsind România înainte ca instanțele să pronunțe hotărârea definitivă. Cele mai recente cazuri sunt pesediștii Darius Vâlcov și Ionel Arsene, care au fugit în Italia ca să nu execute pedepsele cu închisoare.

Stelian Ion, fost ministru al Justiției, oferă AICI DETALII despre cele întâmplate astăzi în Comisia juridică a Senatului României.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Politică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *