Ideea construirii în Pitești a unui spital municipal a provocat discuții la dezbaterea de astăzi a proiectului de buget al municipiului pentru anul 2021. Proiectul bugetului de dezvoltare pentru acest an prevede 50.000 de lei în vederea realizării unui studiu de oportunitate pentru eventuala construire în Pitești a unui spital municipal.

Tatiana Preduț (PSD): Să vedem dacă Piteștiul își permite să susțină financiar funcționarea unui spital 

Mariana-Tatiana Preduț, consilier local PSD, a pus problema dacă Piteștiul și-ar permite să suporte costurile de administrare a unui astfel de spital. „Salut încă o dată faptul că ați inclus în proiectare studiul de oportunitate pentru spital. Este foarte important să știm dacă este oportună această investiție, din mai multe puncte de vedere.

Avem în jurul Piteștiului și în Pitești multe spitale, cu diferite specialități, acoperite cu personal medical nu în totalitate într-un procent care răspunde necesităților piteștenilor și județului.

(…) Aș vrea – pentru studiul de oportunitate – să vedem exact care sunt secțiile deficitare și dacă este vreo specialitate care nu e acoperită în județ și pentru piteșteni în mod special și cât costă cheltuielile de funcționare, care vor greva în anii următori și în mandatele următoare bugetul Piteștiului. Dacă Piteștiul își permite să susțină financiar funcționarea – destul de costisitoare – a unui spital și care este beneficiul pentru piteșteni”.

Sorin Apostoliceanu (PNL): Aș vrea să fiți la fel de interesată de costurile de administrare a unui stadion, pe care vrem să-l facem 

Replica a venit imediat de la Tiberiu Irimia, consilier PNL: „Dacă locuitorii Mioveniului își permit un asemenea spital frumos (n.r. – Spitalul Orășenesc din Mioveni, construit de la zero și inaugurat în toamna anului 2019), nu văd de ce și locuitorii Piteștiului nu și-ar permite un spital cel puțin la fel de frumos. Poate puțin mai mic, dar cred că ultima problemă va fi administrarea!”

La rândul său, consilierul local PNL Sorin Apostoliceanu i-a atras atenția Tatianei Preduț că nu la fel de interesată s-a arătat de costurile pe care le va presupune administrarea viitorului stadion și a viitoarei Săli Polivalente, proiecte inițiate de administrația PSD: „Mă bucur foarte mult că doamna consilier Preduț este interesată de costurile de administrare a unui spital – să vedem dacă avem de unde, dacă avem nevoie… Dar aș vrea să fiți la fel de interesată de costurile de administrare a unui stadion – pe care vrem să-l facem, a Sălii Polivalente și tot așa…

Cred că cel mai important ar fi un spital și să avem costuri de administrare! Nu cred că avea sens această remarcă. Sincer. Am mai discutat (…)

Tocmai am citit că la stadionul de la Ghencea administrarea va fi 1,5 milioane de euro pe an, probabil că și la noi va fi la fel”.

Viitorul nou stadion și Sala Polivalentă aflată în construcție sunt investiții ale CNI, iar viitorul spital ar putea fi construit cu bani europeni, după cum anunța tot în dezbaterea de azi Tiberiu Irimia (aici amănunte). Ulterior construirii, costurile de administrare (funcționare) vor fi suportate de la bugetul local al Piteștiului. De aici discuția în contradictoriu: are sau va avea Piteștiul suficientă forță financiară să susțină cheltuielile de funcționare fără a fi afectate alte capitole importante pentru municipiu?

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Administrație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *