Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN) a demarat proiectul ATHENA, proiect care va fi implementat pe platforma de la ICN Mioveni. În acest sens, RATEN a publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) anunțul pentru achiziția serviciilor de proiectare, pentru construirea clădirilor necesare și pentru furnizarea instalației experimentale ATHENA.

Contractul are o valoare estimată la peste 88.200.000 de lei și o durată de 32 de luni, fiind finanțat cu bani europeni. Data de deschidere a ofertelor este 14 aprilie 2021.

În ultimii 10 ani, România s-a implicat în activitățile de cercetare, dezvoltare şi proiectare a sistemului de reactor de tip LFR (reactor rapid răcit cu plumb).

În cadrul dezvoltării LFR, etapa de demonstraţie prevede construirea pe platforma de la ICN Mioveni a reactorului ALFRED (Advanced Lead Fast Reactor Demonstrator) – un nou tip de reactor nuclear, de generație IV – pentru demonstrarea viabilităţii tehnice şi economice a conceptului LFR.

Într-o etapă premergătoare realizării ALFRED, este necesară construirea unei infrastructuri de cercetare-suport. Această infrastructură constă într-un număr de instalaţii experimentale destinate activităţilor de cercetare tehnologică, testare, verificare, validare şi demonstrare a cunoaşterii fenomenologiei asociate, precum şi de calificare a materialelor, componentelor şi echipamentelor pentru ALFRED.

Scopul achiziţiei este de construire a unui complex de clădiri care vor adăposti instalaţiile experimentale ATHENA şi Laboratoarele pentru chimia plumbului ChemLab din cadrul obiectivului general de investiţii ALFRED.

ATHENA este o instalaţie multifuncţională încălzită electric (puterea instalată a instalaţiei de încălzire electrică este de 2,21 MW) de tip piscină, reprezentativă pentru sistemele LFR (Lead Cooled Fast Reactor – reactoare rapide răcite cu plumb) și necesară investigării unei mari varietăţi de aspecte, care cuprind testări de componente aferente LFR, controlul O2 în instalaţii etc.

ATHENA şi Chem-Lab vor fi proiectate şi construite pentru a contribui la îndeplinirea obiectivelor SET Planului (Planul strategic pentru tehnologiile energetice), cu scopul de a sprijini dezvoltarea opţiunilor pentru energie durabilă. Acestea vor permite întreprinderea activităţilor de cercetare şi dezvoltare pentru următoarea generaţie de reactoare nucleare şi vor contribui prin investigaţii interdisciplinare la identificarea soluţiei optime de rezolvare a problemelor din domeniul energiei.

Viitorul nou reactor nuclear ALFRED ar urma să fie dat în folosință în 2028. Pentru realizarea proiectului, în 2013 RATEN s-a asociat cu Ansaldo Nucleare și Enea (Italia) în consorțiul FALCON (Fostering Alfred Consortium). În 2019, consorțiului i s-a alăturat Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă.

Costul viitorului reactor nuclear ALFRED de la Mioveni este estimat acum la circa 1 miliard de euro. Cea mai mare parte din investiție va fi finanțată din fonduri europene.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Economie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *