Compania americană Last Energy vrea să construiască în România reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni. Un proiect demonstrativ (pilot) în acest sens va fi realizat pe platforma Institutului de Cercetări Nucleare (ICN) Mioveni.

„Există o perspectivă ca în doi ani, împreună cu institutul de la Pitești, compania să poată finaliza un demonstrator care ulterior va putea, în funcție de rezultate, să treacă la o producție mai mare”, a anunțat astăzi premierul Nicolae Ciucă. Prim-ministrul s-a întâlnit azi cu reprezentanții companiei americane.

„În continuarea eforturilor de asigurare a independenței energetice a României, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut o întrevedere cu reprezentanții Last Energy, o companie americană susținută de investitori implicați și în dezvoltarea proiectelor Space X. Last Energy dezvoltă soluții inovative pentru reactoarele nucleare modulare de mici dimensiuni (20 de MWh putere instalată).

În acest sens, în colaborare cu Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN), urmează a fi realizat un proiect demonstrativ pe platforma de la Mioveni, proiect complementar cu investițiile deja anunțate de România în domeniul nuclear.

Din perspectiva efortului comun în cadrul Parteneriatului Strategic România-SUA, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a arătat că în România există specialiști capabili să ajute la implementarea unui astfel de proiect inovativ, care poate contribui la realizarea obiectivului strategic de atingere a independenței energetice.

La discuțiile cu reprezentații Last Energy au participat ministrul Energiei, Virgil Popescu, și Răzvan Nicolescu, membru în Bordul Institutului European pentru Tehnologie și Inovare”, comunică Guvernul României.

Amintim că recent, în contextul invadării Ucrainei de către Rusia, președintele Klaus Iohannis a anunțat ca obiectiv strategic realizarea independenței energetice a României, în principal prin dezvoltarea energiei regenerabile și nucleare civile (aici amănunte).

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Economie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.