Despre condițiile pe care sunt nevoiți să le suporte candidații pentru permisul auto la proba practică (de traseu) din Pitești, noi, presa, am atras atenția de nenumărate ori. Fără mare succes. Prefectura Argeș nu este în stare să organizeze lucrurile sau pur și simplu este indiferentă la semnalele trase în repetate rânduri.

Într-o postare pe Facebook, o piteșteancă reclamă și ea condițiile mizerabile, în speranța că autoritățile vor îndrepta, în sfârșit, situația. Piteșteanca nu vorbește „din cărți”, ci din propria sa experiență. Perseverentă și ambițioasă, a dat de șase ori pentru carnet, obținându-l după a șasea încercare, deci a simțit pe pielea ei ce înseamnă să aștepți ore chinuitoare, în căldură sau frig, să dai proba de traseu în Pitești.

„Mi-a fost extrem de frig ori foarte cald, m-a plouat ori m-a bătut vântul”

„Vreau să vă descriu cum are loc un examen auto pe traseu la Pitești. Și nu, nu înseamnă că de aceea nu am luat eu din prima sau alții. Ori că nu sunt alte lucruri mai rele pe lume, ci că e normal să ne dorim lucruri mai bune pentru noi sau semenii noștri. Și respect.

De fiecare dată când am dat, mi-a fost extrem de frig ori foarte cald, m-a plouat ori m-a bătut vântul. Din fericire, nu m-a plouat cu găleata și nu m-a nins rău niciodată. Dar pe alții, da. Pe lângă minimum trei ore de așteptare grea, a trebuit să îndur de fiecare dată astea.

Plus prezența a doar trei WC-uri – uneori curate, alteori insalubre, desigur și fără apă sau hârtie igienică. Fiind doar trei și fără condiții, cum să se mențină curate?

Sunt doar vreo trei bănci pentru cel puțin câteva sute de oameni, dacă nu chiar mii uneori.

Un singur magazinaș, cu prețuri enorme, care uneori nu are nici apă sau șervețele.

Nici măcar o prelată de adăpostit… Asta înseamnă că sute sau mii de oameni din Pitești și împrejurimi trebuie să stea afară așteptând”, reclamă piteșteanca.

„În era tehnologiei, ca niște vite!”

„Nu, nu putem pleca în mașini decât prea puțin, pentru că unii nu au unde și oricum trebuie să stea la magazinul de care vă spuneam ca să audă când suntem strigați. Dacă examinatorii pică un elev în cinci minute, dacă acesta nu vrea să continue, trec la următorul și tot așa, iar în felul acesta cei examinați trebuie să stăm mereu în alertă, ca nu cumva să nu auzim când suntem strigați. În era tehnologiei, în loc să existe un ecran mare într-o sală de așteptare, unde să vedem când suntem programați, se întâmplă așa. Ca niște vite!

Deși fiecare polițist ar putea ca după ce pică un elev să aștepte până când este rândul următorului. Pentru că sunt plătiți de noi și au un program. S-ar putea suplimenta numărul lor sau să fie și instructorii examinatori. Soluții se pot găsi.

Nu mai spun că ar fi minunat ca toți să se pună de acord și să ceară aceleași lucruri în aceleași moduri. Nu aveți idee cât de diferite moduri de examinare are fiecare și eu știu doar cinci.

Plus stresul simțit când se suie lângă noi îmbrăcati în polițiști. Vrem, nu vrem, pe majoritatea ne impactează negativ, sporind stresul”, scrie piteșteanca în postarea sa.

„Mă gândesc să fac o petiție, să strâng semnături”

Ea cere condiții decente pentru candidați și este decisă să inițieze un demers civic în acest sens: „Intenția postării este de a prezenta aceste lucruri și de a cere sfaturi.

Îmi doresc să inițiez o acțiune în vederea creării unui loc în care cei care participă la examene și cei care sunt cu ei să poată sta în condiții omenești, pe orice vreme. Clar ar putea avea și examinatorii biroul lor. Un loc cu suficiente scaune și bănci pentru toți. Cu suficiente toalete și igienizate.

Și nu în ultimul rând, să existe un program cu ordinea elevilor care dau examenul care să fie și respectată, în vederea scăderii timpului de stat de pomană acolo.

Să se renunțe la uniformele de polițiști și toți examinatorii să se ghideze după aceleași legi și să aibă aceleași cerințe date.

Nu știu exact unde să mă îndrept, am înțeles că la Prefectură, mă gândesc să fac o petiție, să strâng semnături, orice în vederea creării acestor lucruri”.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *