În Senat a fost depusă o inițiativă legislativă de modificare a Codului Muncii. Inițiatorii propun ca legea să prevadă și în România posibilitatea săptămânii de lucru de 4 zile, astfel încât angajații să aibă săptămânal 3 zile de repaus, în loc de două.

„Alineatul (1) al articolului 112 (n.r. – din Codul Muncii) va avea următorul cuprins:

Art.112. – (1) Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. Această normă a timpului de muncă se stabileşte, cu respectarea prevederilor Directivei 2003/88/CE a Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene, în funcţie de raportul contractual dintre angajat şi angajator. Ea poate fi şi de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe săptămână.

Alineatul (1) al articolului 113 (n.r. – din Codul Muncii) se modifică după cum urmează:

Art.113. – (1) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus. Această repartizare a timpului de muncă se stabileşte de comun acord între angajator şi angajat şi poate fi de 10 ore pe zi timp de 4 zile, cu 3 zile de repaus (…)”, se arată în inițiativa legislativă al cărei principal inițiator este senatorul PNL Daniel Fenechiu.

Expunerea de motive poate fi citită AICI.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.