Cu puțin timp în urmă, după consultările de la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare (mai puțin USR, care a refuzat să participe), președintele Klaus Iohannis a anunțat că l-a desemnat pe Nicolae Ciucă (54 de ani, PNL) pentru funcția de prim-ministru.

„Am constatat că în Parlamentul României s-a format o majoritate solidă, din care fac parte PNL, PSD, UDMR și Grupul minorităților naționale, ai căror reprezentanți au dorit să vină împreună la consultările de astăzi. Am acceptat acest lucru și, în acest format, am avut o discuție pe care o consider foarte bună. Această majoritate mi-a propus un nume de premier și, în consecință, îl desemnez pe Nicolae Ciucă pentru a forma o echipă guvernamentală și pentru a se prezenta în Legislativ pentru votul de încredere”, a afirmat președintele.

Potrivit înțelegerii din noua coaliție de guvernare PSD-PNL-UDMR, Ciucă va ocupa funcția timp de un an și jumătate, după care premier ar urma să fie numit un reprezentant al PSD, tot pe o perioadă de un an și jumătate.

Constituțional, Nicolae Ciucă are la dispoziție 10 zile pentru a forma noul Guvern. Ulterior, Guvernul Ciucă va cere votul de învestitură în Parlament. „Sperăm ca de joi să ne apucăm serios de treabă”, a declarat premierul desemnat, care a participat la o scurtă declarație de presă alături de Klaus Iohannis.

Amintim că președintele Iohannis l-a mai desemnat premier pe Nicolae Ciucă și pe 21 octombrie. La timpul respectiv, Ciucă nu a reușit să adune o majoritate parlamentară care să învestească prin vot noul guvern.

În prezent, Ciucă este ministrul interimar al Apărării Naționale în Guvernul demis condus de Florin Cîțu.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Politică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *