Update, ora 17:00
Prefectul județului Argeș, Emilia Mateescu, face precizări despre cazul cetățeanului turc care locuiește în Pitești infectat cu tulpina africană a noului coronavirus: „Cetățeanul turc a fost testat cu rezultat pozitiv în data de 24.02.2021. În baza testării pozitive, s-a efectuat ancheta epidemiologică. A fost izolat în locuința sa, în care se mai afla încă o persoană, izolată și aceea. A declarat că nu a intrat în contact cu nicio altă persoană și că la locul de muncă muncea singur în birou.
Persoana infectată nu prezintă simptome.
Secvențierea rezultatului pozitiv a fost comunicată astăzi, 5 martie 2021, în a 10-a zi de la data recoltării probei.
Până în prezent, nu deținem informații care să susțină ipoteza infectării de la o persoană identificabilă și nici ipoteza posibilității transmiterii către alte persoane.
Informația cuprinzând tipul tulpinii SARS-CoV2 a apărut astăzi, 5 martie 2021, întrucât rezultatul secvențierii a fost primit azi de la Institutul Național de Sănătate Publică (adică se primește într-o perioadă mai mare decât rezultatul unui test SARS-CoV2)”.
Știrea inițială, ora 11:05
Au fost confirmate primele două cazuri în România de infectare cu tulpina sud-africană a noului coronavirus. Secvențierea a fost făcută în laboratoarele MedLife.
Unul dintre cazuri este al unui cetățean turc, având ca loc de infectare municipiul Pitești. Bărbatul era asimptomatic și a fost testat la cerere, în vederea revenirii sale în Turcia. Sursa de infectare nu este cunoscută, informează Institutul Național de Sănătate Publică (INSP): „Bărbat de cetățenie turcă, având județ de infectare Argeș, asimptomatic, testat la cerere în vederea plecării în Turcia, fără istoric de călătorie, fără contact cu caz confirmat. Sursa nu poate fi precizată”.
Celălalt caz este al unei femei din București. Conform INSP, bucureșteanca provine dintr-un focar familial cu trei cazuri de COVID-19, dintre care al femeii a fost confirmat cu tulpina sud-africană.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), tulpina sud-africană este caracterizată de creșterea capacității de contagiere, la fel ca și tulpina britanică, dar nu există date care să indice că ar provoca mai multe cazuri grave decât celelalte mutații ale virusului. Cel puțin până acum nu s-a constatat creșterea ratei de deces din cauza noii tulpini, dar ea are un impact substanțial asupra răspândirii mai rapide a virusului. Varianta B.1.351 a fost identificată pentru întâia oară în luna decembrie a anului trecut în Africa de Sud, răspândindu-se ulterior în circa 50 de țări.