Update, 7 aprilie 2023, ora 14:30

Protestul fermierilor a aglomerat traficul pe principalele artere rutiere din Pitești. Încă din zona de Nord, de pe bulevardul Nicolae Bălcescu, și până în cartierul Prundu, pe bulevardul Petrochimiștilor, s-au format coloane de mașini.

În zona Vămii Pitești, atât la ieșirea din municipiu către DN 65 spre Slatina, cât și la intrarea dinspre autostrada A1 București-Pitești, circulația a fost serios afectată.

Fermierii au protestat cu tractoarele. Ne obligați să producem scump, vindem ieftin!” – a fost unul dintre mesajele afișate de agricultorii argeșeni.

Știrea inițială, 6 aprilie 2023, ora 13:50

Argeșul se numără printre județele în care fermierii români vor protesta mâine, 7 aprilie 2023. Fermierii din țara noastră trag disperat un nou semnal de alarmă. Ei reclamă pierderile uriașe pe care le au ca urmare a eliminării taxelor vamale pentru mărfurile din Ucraina și a soluțiilor insuficiente găsite de Comisia Europeană la efectele acestei măsuri.

Potrivit organizatorilor, în județul Argeș protestul se va desfășura între orele 11:00-14:00, pe traseul Costești – Bradu – Vama Pitești și retur.

Cu privire la protestul de mâine, liderii fermierilor informează: „Reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare, formată din Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România – PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV, Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România – Forumul APPR, transmit un nou apel la solidaritatea și spiritul european al tuturor fermierilor români, pe care îi încurajează să se alăture protestului nostru pentru demnitate și respect organizat pe 7 aprilie în diferite puncte ale țării (…)

Manifestul organizat pe 7 aprilie se fundamentează pe nevoia de stabilitate și predictibilitate a fiecărui fermier din România, pe dorința noastră comună de a continua să ne desfășurăm activitatea în condiții de egalitate cu oricare fermier european, de a fi susținuți și protejați în misiunea noastră de către decidenții europeni și naționali.

Prin urmare, neafilierea la o formă de asociere nu trebuie și nu poate fi un impediment pentru fermierul care dorește să fie ascultat, deoarece acest protest este al fermierilor români.

Susținerea valorilor comune reprezintă calea normală, europeană, prin care efortul și investițiile realizate de fermierii români pot fi cuantificate în scopul asigurării securității și siguranței alimentare a țării, dar și pentru continuarea unei activități de tradiție, definitorie pentru țara noastră, așa cum este agricultura.

Reamintim că această formă extremă de manifestare este consecința nemulțumirii și dezamăgirii profunde a fermierilor români în legătură cu soluția găsită de Comisia Europeană la problemele și dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din țara noastră pe fondul distorsiunilor de piață cauzate de conflictul armat din Ucraina. Eliminarea totală, începând de la mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina a exportat în plan comercial efectele războiului în țările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost, odată cu forțarea ritmului fluxurilor de marfă.

Această măsură nu a ajutat și nu îi va ajuta pe fermierii ucraineni să își reia ciclul de producție în condițiile unei escaladări puternice a cheltuielilor cu inputurile, în schimb a perturbat extrem de puternic piața din România”. (Sursă video: Ro Agri)

Ne puteți citi și pe pagina noastră de Facebook și în grupul de socializare Pitesti24.ro. De asemenea, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.  

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Economie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *