Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Argeș, prin șefa instituției, Anița-Maria Neacșu (foto), face precizări importante cu privire la majorarea salariului minim pentru angajații cu o perioadă de activitate de cel mult 2 ani.

„Angajatorul nu poate negocia și stabili salarii de bază prin contractul individual de muncă sub salariul de bază minim brut pe țară.

Astfel, potrivit prevederilor legale intrate în vigoare la 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, acesta va fi plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Prevederile sus-menționate se aplică şi pentru salariatul plătit cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată care are deja încheiat un contract individual de muncă, perioada de maxim 24 de luni fiind calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022.

Prin urmare, din 2024 angajatorii au obligația de a majora salariile acestor angajați la un nivel superior salariului minim pe economie aflat în vigoare la 1 ianuarie 2024. Precizăm că această majorare se face prin încheierea unui act adițional la contractul individual de muncă, valoarea efectivă a salariului fiind stabilită prin negociere între părți.

În raport de aceste dispoziții legislative, angajatorii, potrivit prevederilor art.4 alin 3 din H.G. nr.905/2017 privind Registrul general de evidență a salariaților, pentru transmiterea modificărilor au la dispoziție un termen de maximum 20 zile lucrătoare de la data producerii acestora.

Netransmiterea modificării salariului în aplicația Revisal în termenul legal constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 la 8.000 de lei”, anunță Anița-Maria Neacșu, șefa Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Argeș.

Ne puteți citi și pe pagina noastră de Facebook și în grupul de socializare Pitesti24.ro. De asemenea, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.  

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Pitesti24.ro
Mai multe în Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *