Filarmonica Pitești organizează astăzi, 29 octombrie 2020, de la ora 19, la Centrul Multifuncțional, un nou concert simfonic.

Alături de orchestra Filarmonicii piteștene revin dirijorul Alexandru Ganea și solistul Horia Văcărescu.

În program: Antonio Vivaldi – Simfonia în si minor „Al Santo Sepolcro” și Concertul pentru vioară și orchestră în re minor din cliclul „La Stravaganza”, Charles Auguste Bériot – Scenă de balet, fantezie pentru vioară și orchestră, Fritz Kreisler/Gaetano Pugnani – Preludiu și Allego și Franz Schubert – Simfonia nr. 5 în Si bemol major.

Alexandru Ganea a absolvit Liceul de Artă „George Enescu” din Bucureşti (specializarea vioară), Academia de Muzică, Facultatea de Interpretare Muzicală, specializări vioară şi muzică de cameră, şi Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Facultatea de Compoziţie, Muzicologie şi Dirijat, specialitatea dirijat orchestră, clasa Dumitru Goia. Tot la Academia de Muzică a finalizat studiile de master la vioară şi muzică de cameră şi de perfecţionare dirijat orchestră cu Sabin Pautza.

Este doctor în muzică al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. În prezent este conferenţiar universitar şi dirijor al Orchestrei simfonice „Universitaria” a U.N.M.B.

A colaborat cu filarmonicile din Iaşi, Sibiu, Braşov, Târgu Mureş, Botoşani, Craiova, Chişinău, Giurgiu, Târgovişte, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea și Bacău. Între 2008 şi 2012 a fost dirijor al Filarmonicii Piteşti, unde este invitat ca dirijor permanent.

A colaborat cu soliști de renume, dintre aceștia menționându-i pe Valentin Gheorghiu, Florin Croitoru, Gabriel Croitoru, Alexandru Tomescu, Marin Cazacu, Răzvan Suma, Ivan Roncea și Ion Bogdan Ștefănescu.

Descendent al unei familii de poeți și muzicieni, Horia Văcărescu a început studiul viorii la trei ani cu profesorul Beno Schvartzman, violonist și coleg cu tatăl său în orchestra Operei Naționale din București. Trei ani mai târziu a avut prima sa apariție publică, iar la 15 ani a debutat alături de o orchestră simfonică.

A studiat la Universitatea Națională de Muzică din București cu profesorul Paul Ratz și la Colegiul Regal de Muzică din Londra cu celebrul violonist Eugen Sârbu. A cântat cu numeroase orchestre simfonice, repertoriul său fiind de la clasic la contemporan. Se bucură de o prestigioasă carieră muzicală și ca solist în concerte camerale. A cântat din Europa până în Orientul Îndepărtat, aparițiile sale bucurându-se de aprecieri atât din partea publicului, cât și a criticilor de specialitate. A participat la festivaluri muzicale în Anglia, Franța, Grecia, România, Elveția și Țara Galilor.

Cântă pe o vioară italiană fabricată în 1740.

Înainte de intrarea în sala de concert, spectatorilor li se va măsura temperatura. Accesul în sală este permis doar cu mască, pe durata concertului publicul având obligația să o poarte. La concertele din actuala stagiune (până la finele anului), nu se vor mai putea respecta locurile înscrise pe abonamente, spectatorii așezându-se în ordinea sosirii doar pe locurile marcate disponibile din sală.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Cultură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *