Elevi și cadre didactice de la Liceul Tehnologic Dacia din Pitești au participat în pitorescul oraș medieval Foligno din Provincia Umbria (Italia) la un proiect de mediu și educație ecologică.

Proiectul, intitulat „The citizen of future facing climate change”, s-a desfășurat în cadrul programului Erasmus+. Sub coordonarea României, alte cinci țări (Italia, Bulgaria, Turcia, Portugalia și Lituania) și-au unit forțele pentru a crește nivelul de conștientizare în rândul generației tinere a efectelor dramatice ale schimbărilor climatice.

Șase elevi ai Liceului Tehnologic Dacia din Pitești, însoțiti de prof. Iuliana Ioniță (coordonatorul proiectului) și de prof Angelica Soare, au participat la mobilitatea din Italia, gazdă fiind Instituto I. F. Scarpellini. Tema propusă de partenerii de proiect a constat în realizarea și editarea de filme scurte care să promoveze politicile sănătoase legate de mediu.

După primirea oficială a delegațiilor, oaspeții au vizitat școala gazdă, fiind impresionați de dotarea spațiilor, diversitatea acestora, de curățenia si calitatea serviciilor educaționale oferite. Aproape 1.000 de elevi și 100 de profesori își desfășoară activitatea într-un spațiu modern și primitor, cum sperăm că vor fi și școlile din România într-o bună zi.

După completarea unui chestionar inițial pentru verificarea cunoștințelor elevilor în ceea ce privește aplicațiile de editare, aceștia au vizionat câteva filmulețe pregătite de elevii italieni în care se promovează obiceiuri sănătoase precum reciclarea, consumul responsabil al resurselor și energia verde. Ulterior, elevii au fost împărțiți în cinci grupe, urmând să învețe pe parcursul mobilității să realizeze filme scurte, iar apoi să le editeze pentru a le face cât mai atractive, utilizând aplicația Filmora. Sarcina finală: completarea cu un nou scenariu a filmulețelor începute de țara gazdă. Grupele formate au fost transnaționale, pentru a promova colaborarea, schimbul de idei, cunoștințe și valori, dar și pentru a exersa limba engleză.

A doua zi, atât elevii, cât și profesorii au participat la o conferință pe tema ambițioasei Agende 2030, temă propusă în 2015, și a celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) înscrise și asumate la nivelul ONU (inclusiv de către țara noastră), printre care se numără și câteva legate de mediu. De altfel, temele abordate de elevi în filmulețe sunt preluate din cele 17 obiective, care se corelează cu tema proiectului inițiat de elevii și cadrele didactice de la Liceul Tehnologic Dacia: energie curată la prețuri accesibile, consum și producție responsabile, acțiune climatică, apă curată și sanitație și foamete zero.

„Activitățile de formare au fost armonios împletite cu experiențele culturale, gazdele oferind un program extrem de variat și din acest punct de vedere. Astfel, am vizitat o podgorie foarte apreciată din zonă, unde am servit un prânz din produse ecologice.

Ne-am plimbat pe străduțele pline de farmec ale orașelului medieval Spello, supranumit orașul florilor. Am asistat la demonstrații de meșteșuguri din Evul Mediu în Bevagne, am călătorit cu trenul pentru a promova transportul ecologic și sustenanbil, am gustat delicioasele comori culinare ale Italiei (paste și pizza), am râs, ne-am împrietenit, am schimbat opinii.

Am vizitat Assisi, capitala religioasă a Italiei, unde se află mormântul Sfântului Francisc, protectorul poporului italian, dar și al plantelor și animalelor.

Ne-au impresionat muzeele, catedralele, dar și Primăria orașului Foligno, unde am fost întâmpinați de primar cu multă ospitaliate și unde ne-au fost prezentate politicile de mediu din zonă.

Ne-am întors acasă fericiți că am mai bifat o experiență de succes, care ne-a îmbogățit competențele digitale, dar și de relaționare. Am vizitat locuri extraordinare și, cel mai important, am devenit mai conștienți de rolul nostru în lume, de atitudinile care trebuie promovate dacă dorim o lume mai bună”, spune prof. Angelica Soare de la Liceul Tehnologic Dacia din Pitești.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *