Lucrările de restaurare a vechiului corp al Muzeului Județean Argeș și, respectiv, a Galeriei de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna” din centrul Piteștiului, lucrări realizate cu bani europeni, nu se vor încheia în acest an, așa cum era prevăzut, și vor fi prelungite și anul viitor. Consiliul Județean (CJ) susține că prelungirea este motivată de unele descoperiri neașteptate și de apariția unor impedimente neprevăzute, care necesită lucrări suplimentare și mai mulți bani față de bugetul alocat inițial. 

Potrivit CJ, la Galeria de Artă stadiul lucrărilor a ajuns la 85%, iar la Muzeul Județean la 80%. Cu toate acestea, în urma discuțiilor purtate cu diriginții de șantier și cu antreprenorii, CJ va cere prelungirea termenelor de execuție, astfel că lucrările vor fi etapizate și se vor extinde și pe parcursul anului viitor.

Consiliul Județean va suporta cheltuielile suplimentare generate de noile elemente de artă apărute, lucrări care nu au fost prevăzute în proiectele inițiale, neștiindu-se de existența lor, și care conduc la prelungirea termenelor, conform CJ.

„Lucrările se vor desfășura și pe parcursul anului viitor. Nu vor fi pierdute fonduri, pentru că această etapizare va fi făcută conform instrucțiunilor elaborate de Autoritatea de Management.

Această etapizare este necesară pentru că pe parcursul desfășurării lucrărilor au fost descoperite elemente care necesită lucrări suplimentare. Este vorba despre picturi și anumite fisuri care au fost descoperite la Galeria de Artă și despre descoperirea fostului schit Buliga (n.r. – la Muzeul Județean, vezi foto – AICI DETALII) și pardoselile care erau putrezite. Aceste impedimente au dus la prelungirea termenelor de execuție.

Banii europeni vor fi accesați în totalitate, dar probabil că vor fi necesare finanțări suplimentare din partea Consiliului Județean pentru lucrările acestea care au apărut în timpul derulării proiectelor”, declară Marius Nicolaescu, vicepreședinte al CJ Argeș.

Potrivit Consiliului Județean, restaurarea elementelor descoperite ulterior este obligatorie, având în vedere că ambele clădiri sunt monumente istorice Clasa A și necesită reabilitări extrem de minuțioase, cu respectarea unor criterii bine definite. „Spre exemplu, una dintre cele mai importante descoperiri a fost făcută la Galeria de Artă, acolo unde este o pictură cu stema României. Este una dintre cele mai vechi din țară și este extrem de rară datorită cromaticii folosite”, informează CJ.

CJ Argeș nu precizează un termen exact pentru încheierea lucrărilor și nici suma estimativă pe care o va aloca în plus pentru finalizarea investițiilor.

La Muzeul Județean lucrările (estimate inițial la valoarea de 19.112.000 de lei) sunt realizate de asocierea dintre SC RBS Ag Construct SRL (București), SC Rocandra Activ SRL (Brăila) și SC Polarh Design SRL (București), iar la Galeria de Artă (valoarea inițială a contractului: circa 16.000.000 de lei), de asocierea Euras SRL (Satu Mare), Sercop ADN (Câmpulung) și Elcas Systems 2001 SRL (Pitești). (Foto: Arhivă)

Ne puteți citi și pe pagina noastră de Facebook și în grupul de socializare Pitesti24.ro. De asemenea, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.  

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Pitesti24.ro
Mai multe în Cultură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *