Un grup de refugiați ucraineni care a avut probleme tehnice la unul dintre autoturismele cu care se deplasa spre Germania a primit ajutor în Argeș.

Totul a început ieri, după miezul nopții, când Poliția Autostrăzii a fost apelată dintr-o stație PECO de pe A1 București-Pitești și informată cu privire la problemă. Cetățenii ucraineni, printre care și copii, erau înfrigurați, căutau un adăpost și să rezolve cât mai repede problema la mașină.

Polițiștii au apelat la Secția de Drumuri Naționale (SDN) Căteasca, Secție care i-a găzduit pe ucraineni pe timpul nopții. Personalul de la SDN Căteasca a avut grijă de ei, iar pe parcursul zilei următoare au venit în sprijin și câțiva localnici.

Din păcate, pe platforma oficială dedicată sprijinirii refugiaților ucraineni, pompierii argeșeni, care li s-au alăturat polițiștilor, nu au găsit persoane fizice sau juridice și nici ONG-uri care să ofere servicii de tractare auto și service auto. Nici traducători care să cunoască limba ucraineană. De altfel, între paranteze fie spus, Instituția Prefectului a făcut recent apel către patronii de service-uri auto, dar și către vorbitorii de limbă ucraineană sau rusă din Argeș să se înscrie pe platforma respectivă, astfel încât autoritățile să aibă la cine apela rapid în astfel de situații (aici subiectul pe larg).

Pompierii și polițiștii nu s-au lăsat, însă, păgubași. „Căutarea a continuat și în rândul celor care ar putea ajuta și astfel s-a obținut sprijinul necesar. Ne-am bucurat să observăm că în căutările noastre fiecare persoană la care apelam încerca să găsească o soluție.

În scurt timp, am reușit să avem soluția la fiecare problemă: o doamnă care să ajute la o comunicare mult mai facilă – vorbitor de limbă ucraineană și română, transport cu o platformă auto, un service auto, un depozit de piese și doi operatori economici din sectorul alimentație publică, aceștia din urmă asigurându-le masa caldă până la continuarea drumului”, potrivit ISU Argeș.

Totul a mers șnur, ca pe roate, problema tehnică a mașinii a fost rezolvată, iar după ora 19:00 grupul de cetățeni ucraineni care au fugit din calea războiului și-a reluat deplasarea către Vestul Europei.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.