Update, 31 octombrie 2023, ora 15:35

În Rătești, Argeș, a fost inaugurat astăzi cel mai mare parc fotovoltaic din Europa de sud-est, care va fi conectat în perioada următoare.

Parcul de la Rătești este proiectul comun al companiilor israeliene Econergy Renewable Energy și Nofar Energy și reprezintă cea mai mare investiție în energie regenerabilă fotovoltaică din România, în valoare de 102 milioane de euro.

Cu o suprafață de 170 de hectare, parcul de la Rătești are o capacitate totală instalată de 155 MW și urmează să producă anual aproximativ 220 GWh de energie electrică.

Acest parc fotovoltaic poate alimenta cu energie curată peste 100.000 de gospodării.

În prezent, parcul de la Rătești se află în faza de testare și va fi pus în funcţiune în perioada următoare.

„Astăzi este cu adevărat o zi solară pentru noi. Aici, în cel mai mare parc fotovoltaic din România, vedem cum sectorul energiei regenerabile se dezvoltă rapid în România. Parcul de la Rătești este primul parc fotovoltaic al Econergy care urmează să fie conectat în România și face parte dintr-un portofoliu de 2,3 GW capacitate în dezvoltare, dintre care 410 MW sunt în construcție în întreaga țară, asigurând independența energetică și decarbonizarea sectorului energetic.

Piața românească este o piață cheie în sud-estul Europei, care face eforturi pentru a îndeplini obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră asumate pentru 2030”, a declarat Bogdan Asanache, Country Manager Econergy Romania.

La rândul său, Favi Stelian, Managing Partner Nofar Energy, a precizat: „Astăzi avem onoarea să inaugurăm, în cadrul Solar Open Day, cel mai mare parc fotovoltaic din România și din sud-estul Europei – proiectul Rătești, o realizare de excepție pentru noi și un moment istoric în dezvoltarea energetică din România.

Proiectul Rătești marchează un pas important în direcția energiei curate și sustenabile și aduce o contribuție importantă la atingerea țintelor României de decarbonizare până în 2030. Considerăm România drept una dintre piețele cheie de creștere, ținta fiind atingerea de 1 GW energie solară până în 2025”.

Știrea inițială, 19 octombrie 2023, ora 21:00

Noul parc fotovoltaic construit pe raza comunei argeșene Rătești, vizibil și de pe autostrada București-Pitești, va fi inaugurat oficial marți, 31 octombrie 2023.

Va fi cel mai mare parc solar din România și din Europa de Sud-Est, un proiect de 155 de MW dezvoltat pe o suprafață totală de circa 170 de hectare.

Potrivit proprietarilor, firmele israeliene Ecoenergy Renewable și Nofar Energy, proiectul va putea asigura energia necesară pentru mai bine de 100.000 de gospodării.

Parcul fotovoltaic de la Rătești a fost construit de o companie din China (Chint) și o alta din Turcia (Intec Energy Solutions).

Investiția se ridică la 102 milioane de euro. Proiectul a fost inițiat de Portland Trust Renewables 1 SRL (parte a grupului Portland Trust, unul dintre cei mai puternici dezvoltatori imobiliari din Europa Centrală și de Est, condus de un om de afaceri britanic). În vara anului 2021, parcul fotovoltaic de la Rătești aflat atunci în construcție a fost cumpărat de la Portland Trust Renewables de către cele două firme din Israel, Ecoenergy Renewable și Nofar Energy.

Ne puteți citi și pe pagina noastră de Facebook și în grupul de socializare Pitesti24.ro. De asemenea, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.  

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Pitesti24.ro
Mai multe în Economie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *