Băieții deștepți sunt readuși în atenția noastră de vreo câteva săptămâni. Fuseseră uitați sau lăsați în pace. Probabil ca să se refacă (or fi fost în concediu?), să-și poată reorganiza strategia cu care ne înșeală, atât ei, cât și cei care-i încurajează. Cum adică, cine-i încurajează? Ăia de la putere, de ne amintesc din nou de ei. Altfel cum? Nu ei ne ne spun că „aveți grijă că lucrează băieții deștepți?”. Cred că acolo, sus, e bătaie pe ei. Toți vor să și-i revendice.

Dar știți ce nu înțeleg eu? Cine sunt ăștia? N-au nume sau de unde sunt sau n-au ceva date de identificare? Să știm și noi că-i cheamă Ionescu, Popescu sau Constantinescu sau să știm ceva cu ajutorul căruia să-i găsim și să le spargem geamurile, să-i înjurăm, să-i scuipăm pe parbriz, să le dezumflăm cauciucurile. Nu, nu să-i batem, pentru că ei sunt deștepți și ne dau în judecată și apelează la alți deștepți, din instanțe, ca să ne condamne și să plătim! Cum adică, de ce să-i înjurăm? Pentru că din cauza lor, peste tot, trebuie să plătim mai mult, din cauza lor rămânem fără bani în buzunare, din cauza lor totul este scump în jurul nostru, de am depășit și prețurile din Uniunea Europeană…

Cum naiba să plătești cea mai scumpă energie din Europa? Cum naiba noi, care avem cele mai mici salarii și pensii, să suportăm bunăstarea unor băieți deștepți? Și noi să nu-i știm? Aici nu m-ați prins sau nu m-am prins! Scumpire, scumpire, dar să știm și noi cauza! Și să-i știm și noi! În celelalte țări nu sunt d’ăștia? Nu au sau nu le dau voie să aibă? Cum adică, cine să nu le dea voie? Poporul, cine? La noi poporul nu are timp, pentru că este ocupat cu meganunțile și cu miile de festivaluri și de concerte care nu se mai termină. Stai, că m-am prins: dă-le pâine și circ și distrage-le atenția! Și asta se face! Cine face asta? Păi, cine? Băieții deștepți, nu ți-e clar? Și asta pentru că ei au banii, ei au surplusul uriaș pe care-l iau de la noi.

Și mai este și câte-o bancă, mai sunt și ăia cu benzina… Iar noi scoatem din buzunar și dăm, pentru că avem nevoie de mâncare, de căldură, să ne spălăm, să dăm drumul la televizor ca să aibă ăștia pe ce să ne mintă. Iar băieții deștepți profită.

Știți ce nu înțeleg eu? De ce nu sunt și fete deștepte? Eu știam că femeile sunt mai deștepte decât bărbații. Oare chiar așa s-au prostit de nu s-au băgat și ele în afacerea asta? Nu cred! Sunt ele pe undeva, în spate, își sprijină băieții deștepți sau pe cei care-i sprijină pe băieții deștepți sau pe cei care sunt alături de băieții deștepți. Care sunt ăia? Ridicați privirea și-i veți vedea! Sunt acolo, sus, privindu-ne cu aroganță și șoptind doar atât: „proști”. Nu știu dacă e bine așa, pentru că, în curând, am putea șopti, adăugând și noi, la fel cum a făcut-o Lăpușneanu: „… dar mulți…”, iar atunci vedeți voi pe dracul!

Ionescule, Popescule, Constantinescule, ați auzit? Dacă aveți curaj, arătați-vă! Să vă cunoaștem și noi, să nu mai dea vina cei de sus doar pe voi! Știați că mămăliga poate exploda? Sau n-ați mâncat niciodată mămăligă? Scuze, voi preferați cozonacul. Ei bine, când veți fi acolo, știți voi unde, vă veți mulțumi și cu un coltuc de pâine mucegăită!

Iar voi, cei care ne amintiți mereu că au reapărut băieții deștepți, nu uitați că voturile sunt în mâinile noastre. Și peste doi ani vin alegerile. Așa că arătați-ne cine sunt Ionescu, Popescu, Constantinescu! Sau cum i-or chema pe băieții ăștia deștepți care ne-au mâncat sufletele, dar mai ales banii!

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Gabriel Cazan
Mai multe în Opinii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *