Administrația Națională de Meteorologie a actualizat cu puțin timp în urmă avertizările de vreme severă. Pe lângă codurile galbene comunicate ieri, ANM a emis și un cod portocaliu.

COD GALBEN 1

Interval de valabilitate: 11 februarie, ora 12:00 – 15 februarie 2021, ora 10:00. Fenomene vizate și zone afectate: răcire accentuată în toate regiunile.

În intervalul de timp menționat vremea se va răci accentuat în toate regiunile. Mai ales pe parcursul nopților și al dimineților va fi ger, la început în vest, nord, nord-est și centru, apoi și în restul teritoriului.

Temperaturile minime vor coborî frecvent la sub -10 grade și se vor încadra, în general, între -18 și -8 grade, cu cele mai scăzute valori în depresiunile din estul Transilvaniei, unde din noaptea de vineri spre sâmbătă (12/13 februarie) vor coborî la sub -20 de grade.

Maximele diurne vor fi preponderent negative și se vor încadra, în general, între -10 și -2 grade.

Notă: vremea va fi deosebit de rece și pe parcursul săptămânii viitoare, local geroasă mai ales noaptea și dimineața.

COD GALBEN 2

Interval de valabilitate: 11 februarie, ora 12:00 – 12 februarie 2021, ora 18:00. Fenomene vizate și zone afectate: intensificări ale vântului în cea mai mare parte a țării și ninsori temporar viscolite și polei în nord-vest, nord, centru, est și sud-est.

Mai ales pe parcursul zilei de joi (11 februarie) și în noaptea de joi spre vineri (11/12 februarie) vor fi precipitații în majoritatea regiunilor, la început ploi, apoi predominant ninsori. Se va depune strat de zăpadă, pe alocuri consistent. Local se va semnala polei sau ghețuș.

Vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a teritoriului, amplificând senzația de frig, cu viteze de 55…65 km/h și temporar de peste 70…80 km/h, mai ales în centru, sud și est. În Moldova, Muntenia, Dobrogea, Transilvania, Maramureș și la munte temporar ninsorile vor fi viscolite, iar zăpada spulberată.

Notă: intensificări ale vântului vor mai fi și pe parcursul zilei de sâmbătă (13 februarie), dar pe arii mai restrânse și în special în zonele de munte și în Moldova. 

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 11 februarie, ora 18:00 – 12 februarie 2021, ora 18:00. Fenomene și zone afectate: în Munții Banatului și în Carpații Meridionali și de Curbură vor fi intensificări susținute ale vântului, temporar viscol și vizibilitate redusă.

În intervalul de timp menționat, în Munții Banatului și în Carpații Meridionali și de Curbură, la altitudini de peste 1.500 de metri, vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de peste 110…130 km/h.

În noaptea de joi spre vineri (11/12 februarie) va ninge viscolit, apoi zăpada va fi spulberată puternic. Temporar, vizibilitatea va fi redusă semnificativ, la sub 50 de metri.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *