Update, 31 ianuarie 2023, ora 21:20

Rectorii celor două universități, Mihnea Costoiu și Dumitru Chirleșan, au semnat astăzi, 31 ianuarie 2023, contractul de fuziune dintre Universitatea Politehnica din București și Universitatea din Pitești.

Potrivit rectorului Mihnea Costoiu, viitoarea nouă Universitate Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București care va rezulta din fuziune va număra peste 40.000 de studenți și în jur de 3.600 de angajați, dintre care aproape 2.000 de cadre didactice.

Costoiu afirmă că la acest proiect vor mai adera încă cinci universități din țară, fără a le da numele, cu care se poartă negocieri pentru fuziune.

Știrea inițială, 24 ianuarie 2023, ora 12:40

Senatul Universității din Pitești (UPIT) a aprobat contractul de fuziune prin comasare/contopire a universității piteștene și a Universității Politehnica din București.

„Prezenta hotărâre determină începerea procesului de înființare a unei noi instituții de învățământ superior acreditată, denumită Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, conform prevederilor legale aplicabile în domeniu. Conducerea executivă va duce la îndeplinire dispoziţiile prezentei hotărâri”, se arată în decizia adoptată de Senatul UPIT.

Hotărârea a fost luată cu 39 de voturi pentru, 1 vot împotrivă și 4 abțineri.

Urmează ca și Senatul Universității Politehnica București (universitate al cărei rector este Mihnea Costoiu, fost ministru delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică) să ia o hotărâre cu privire la contractul de fuziune. Ulterior, viitoarea nouă universitate ar urma să fie înființată printr-o lege specială. Noua universitate va avea un rector care va fi ales anul viitor, fiecare dintre cele două centre ale viitoarei instituții naționale de învățământ superior urmând să fie coordonat de câte un prorector.

Amintim că anul trecut majoritatea profesorilor de la UPIT s-au exprimat în favoarea proiectului. În iulie 2022, Senatul Universității din Pitești a aprobat începerea negocierilor de fuziune. Comisia de negociere din partea UPIT este condusă de rectorul universității piteștene, Dumitru Chirleșan (foto),

Deși inițial au existat discuții ca și alte universități din țară să participe la fuziune, cel puțin deocamdată doar Universitatea Politehnica din București și Universitatea din Pitești fac demersuri în acest sens. Universitatea Maritimă din Constanța a refuzat, în cele din urmă, să participe. Universitățile care vor participa la acest proiect se vor desființa ca entități distincte, urmând ca prin lege să fie constituită noua universitate națională. (Sursă foto: edupedu.ro)

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Pitesti24.ro
Mai multe în Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *