Update, 24 mai 2023, ora 11:20
Astăzi, 24 mai 2023, Guvernul va adopta legea pentru înființarea Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București, rezultată din fuziunea dintre Universitatea Politehnica din București și Universitatea din Pitești.
Ce prevede, printre altele, proiectul de lege care va fi adoptat azi de Guvern:
–„Se înființează, fără parcurgerea procedurilor de acreditare, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, denumită în continuare Politehnica București, ca instituție de învățământ superior, persoană juridică de drept public, parte a sistemului național de învățământ superior, pe baza fuziunii prin comasare a Universității Politehnica din București cu Universitatea din Pitești.
Sediul principal al Politehnica București este în municipiul București, bd. Splaiul Independenței, nr. 313, sector 6 (…)
În cadrul Politehnica București funcționează Centrul Universitar Pitești, structură fără personalitate juridică, cu sediul în municipiul Pitești, județul Argeș, str. Târgul din Vale, nr. 1”;
–„Politehnica București preia studenții și studenții doctoranzi înmatriculați, după caz, la programele de studii universitare de licență, masterat sau doctorat, precum și cursanții înmatriculați la programele de studii postuniversitare, organizate, în condițiile legii, de la universitățile care fuzionează.
Studenții prevăzuți la alin.(1) își păstrează drepturile și creditele obținute anterior fuziunii.
Politehnica București preia și preșcolarii, școlarii și elevii de la structurile de învățământ preuniversitar organizate în cadrul universităților care fuzionează”;
–„În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, personalul didactic şi nedidactic din universitățile care fuzionează se preia prin transfer în interesul serviciului de către Politehnica București.
Personalul prevăzut la alin.(1) își va desfășura activitatea în aceeași localitate unde se află sediul universităților care fuzionează și își menține drepturile avute anterior intrării în vigoare a prezentei legi”;
–„Politehnica București preia în proprietate, prin efectul legii, bunurile imobile deținute cu titlu de proprietate de către universitățile care fuzionează.
Institutele de cercetare, centrele, cluburile sportive universitare aflate în coordonarea ori în subordinea universităților care fuzionează trec în coordonarea sau subordinea Politehnica București”.
Update, 31 ianuarie 2023, ora 21:20
Rectorii celor două universități, Mihnea Costoiu și Dumitru Chirleșan, au semnat astăzi, 31 ianuarie 2023, contractul de fuziune dintre Universitatea Politehnica din București și Universitatea din Pitești.
Potrivit rectorului Mihnea Costoiu, viitoarea nouă Universitate Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București care va rezulta din fuziune va număra peste 40.000 de studenți și în jur de 3.600 de angajați, dintre care aproape 2.000 de cadre didactice.
Costoiu afirmă că la acest proiect vor mai adera încă cinci universități din țară, fără a le da numele, cu care se poartă negocieri pentru fuziune.
Știrea inițială, 24 ianuarie 2023, ora 12:40
Senatul Universității din Pitești (UPIT) a aprobat contractul de fuziune prin comasare/contopire a universității piteștene și a Universității Politehnica din București.
„Prezenta hotărâre determină începerea procesului de înființare a unei noi instituții de învățământ superior acreditată, denumită Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, conform prevederilor legale aplicabile în domeniu. Conducerea executivă va duce la îndeplinire dispoziţiile prezentei hotărâri”, se arată în decizia adoptată de Senatul UPIT.
Hotărârea a fost luată cu 39 de voturi pentru, 1 vot împotrivă și 4 abțineri.
Urmează ca și Senatul Universității Politehnica București (universitate al cărei rector este Mihnea Costoiu, fost ministru delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică) să ia o hotărâre cu privire la contractul de fuziune. Ulterior, viitoarea nouă universitate ar urma să fie înființată printr-o lege specială. Noua universitate va avea un rector care va fi ales anul viitor, fiecare dintre cele două centre ale viitoarei instituții naționale de învățământ superior urmând să fie coordonat de câte un prorector.
Amintim că anul trecut majoritatea profesorilor de la UPIT s-au exprimat în favoarea proiectului. În iulie 2022, Senatul Universității din Pitești a aprobat începerea negocierilor de fuziune. Comisia de negociere din partea UPIT este condusă de rectorul universității piteștene, Dumitru Chirleșan (foto),
Deși inițial au existat discuții ca și alte universități din țară să participe la fuziune, cel puțin deocamdată doar Universitatea Politehnica din București și Universitatea din Pitești fac demersuri în acest sens. Universitatea Maritimă din Constanța a refuzat, în cele din urmă, să participe. Universitățile care vor participa la acest proiect se vor desființa ca entități distincte, urmând ca prin lege să fie constituită noua universitate națională. (Sursă foto: edupedu.ro)
Ne puteți citi și pe pagina noastră de Facebook și în grupul de socializare Pitesti24.ro. De asemenea, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.