Procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală și ofițeri de poliție judiciară de la I.G.P.R. – D.C.C.O. – Serviciul de Combatere a Grupurilor de Criminalitate Organizată au efectuat, în baza unei comisii rogatorii internaționale transmisă de  autoritățile judiciare americane, 8 percheziții domiciliare în județele Argeș și Teleorman. Perchezițiile au fost la adresele unor persoane cercetate pe teritoriul SUA pentru comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și spălare a banilor, săvârșite în perioada 2020-2022.

Autoritățile federale americane au pus sub acuzare 14 persoane de cetățenie română bănuite de implicare în activitatea grupului infracțional, cunoscut sub denumirea de „Sandu Syndicate”, al cărui lider a fost arestat în martie 2023 pe teritoriul SUA.

În perioada iulie 2020-august 2022, membrii grupării de criminalitate organizată formată din cetățeni români au acționat în scopul obținerii în mod fraudulos de beneficii guvernamentale în statul California (ajutoare de șomaj administrate de Departamentul pentru dezvoltarea ocupării forței de muncă).

Ancheta derulată de agenții Biroului Federal de Investigații (FBI) din San Diego a fost realizată cu sprijinul autorităților din România.

Anchetatorii au probat faptul că, începând din iulie 2021, membrii grupului infracțional organizat au acționat în mod sistematic în scopul facilitării obținerii frauduloase, atât pentru ei, cât și pentru alte persoane de cetățenie română (de ordinul sutelor), a unor beneficii materiale de la EDD prin deschiderea de conturi în cadrul aplicației folosind identități fictive și depunând documente justificative cu conținut nereal (cereri antedatate, facturi de utilități, declarații de venit, diverse formulare și carduri de asigurare de sănătate).

De la fiecare persoană care a apelat la „servicii” de natura celor menționate au fost încasate sume cuprinse între 1.000 și 1.500 de dolari. Prejudiciul produs în dauna statului California este estimat la aproximativ 5.200.000 de dolari.

De asemenea, în luna noiembrie 2021, autoritățile din SUA au fost sesizate despre comiterea mai multor infracțiuni de furt prin distragerea atenției în dauna unor cetățeni americani, în general persoane în vârstă, cărora le-au fost sustrase bijuteriile pe care le purtau sau diverse sume de bani aflate asupra lor.

În cursul investigației a fost identificat un grup infracțional organizat format din cetățeni români domiciliați în județul Vâlcea, care au participat la fraude și furturi pe întregul teritoriu al Statelor Unite ale Americii, context în care a fost descoperită și schema infracțională folosită pentru obținerea în mod fraudulos a unor ajutoare de șomaj în statul California.

O persoană care face obiectul unei cereri de arestare provizorie în vederea extrădării formulate de autoritățile americane a fost prezentată procurorului de caz de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Pitești, care a dispus reținerea sa pentru 24 de ore. Ulterior, Curtea de Apel Pitești a admis cererea de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

În cursul zilei de 14 noiembrie 2023, alți 3 membri ai grupului infracțional organizat au fost arestați în SUA.

Cu ocazia perchezițiilor efectuate, au fost găsite și indisponibilizate: un autoturism de lux cu o valoare estimată la 105.000 de dolari americani, aproximativ 300 de grame de bijuterii din aur, 4 ceasuri de lux (dintre care unul în valoare de 55.000 de dolari, iar altul de 15.500 de dolari), 24 de plăcuțe de înmatriculare despre care există indicii că ar fi fost sustrase din SUA, două telefoane mobile, 4.700 de lei și 8.000 de euro, precum și înscrisuri relevante pentru cauză.

Procurorii D.I.I.C.O.T. au dispus măsura sechestrului asigurător asupra bunurilor și valorilor ridicate, pentru recuperarea prejudiciului.

Acțiunea a fost realizată cu sprijinul polițiștilor de la B.C.C.O. Pitești și S.C.C.O. Teleorman și a beneficiat de suportul operațional al jandarmilor de la B.S.I.J. „Vlad Țepeș”.

Activitățile procedurale au fost efectuate cu participarea unui agent federal și a unui analist de la Biroul FBI din San Diego, a unui agent IRS și a 3 reprezentanți ai Biroului FBI la București.

Ne puteți citi și pe pagina noastră de Facebook și în grupul de socializare Pitesti24.ro. De asemenea, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.  

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Pitesti24.ro
Mai multe în Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *