Operatorii turistici din zona Transfăgărășanului au discutat ieri cu directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Mariana Ioniță.

Ei au cerut schimbarea regulamentului de funcționare a drumului. Mai exact, au solicitat ca deschiderea și închiderea anuală a tronsonului cuprins între km 104+000 – Piscu Negru și km 130+800 – Cabana Bâlea Cascadă să nu mai depindă de un program strict, așa cum este stipulat în regulament (deschiderea pe 1 iulie și închiderea pe 20 octombrie). Doleanța operatorilor turistici este ca perioada pe care se poate circula pe Transfăgărășan să fie prelungită atât timp cât vremea o permite.

Dan Grecu: „Vrem ca drumul să fie deschis atât cât permite vremea”

”Transfăgărășanul este un simbol al României și, totodată, un obiectiv turistic pentru străini. Sunt perioade când drumul este închis în mod obiectiv, însă sunt perioade când a fost închis fără a se lua în considerare vremea. Vrem ca drumul să fie deschis atât cât permite vremea. Transfăgărășanul este vital pentru români și reprezintă unul dintre cele mai frumoase locuri din țară”, a spus omul de afaceri argeșean Dan Grecu.

Ideea este susținută și de salvamontiști. ”Am participat la toată existența Transfăgărășanului încă de la proiectare. Am 45 de ierni ca experiență în această zonă și consider că una dintre soluții, așa cum s-a aplicat și în alte state cu condiții geografice similare, e de a organiza grupuri mixte de monitorizare a zonei pentru a decide când efectiv să se închidă/deschidă Transfăgărășanul”, a afirmat Adrian Dăscălescu, de la Salvamont Curtea de Argeș.

Mariana Ioniță: „Așteptăm propuneri pentru amendamente”

Directorul CNAIR a spus că așteaptă amendamente scrise pentru schimbarea în acest sens a regulii de funcționare a drumului: ”Ne propunem să venim în întâmpinarea mediului de afaceri cu o infrastructură calitativă. În acest sens, am decis să inițiem un amplu program de întreținere pe Transfăgărășan și, în paralel, expertize tehnice în baza cărora să se poată decide reparațiile capitale în zonă. Important e că începem anul acesta și asigurăm partea de întreținere.

Am discutat posibilitatea elaborării unor amendamente la Normativul privind circulația rutieră pe drumurile montane – Drumul Național DN7C Transfăgărăşan – în sensul măririi perioadei de trafic de-a lungul întregului an calendaristic, în funcție de condițiile meteo. Pentru aceste amendamente se așteaptă atât propunerea domnilor deputați, cât și a operatorilor economici. Vrem să ajutăm mediul de afaceri, menținând, bineînțeles, siguranța participanților la trafic”.

Propunerea este mai veche. Operatorii turistici din zona Transfăgărășanului au făcut-o încă din urmă cu câțiva ani, dar nu a fost concretizată de decidenții de la București.

Precizăm că discuția de ieri a avut loc la inițiativa deputatului USR de Argeș Ionuț Moșteanu. (Sursă foto: tribuna.ro)

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *